16 lipca urodzili się: Grażyna Pstrokońska-Nawratil…

16 lipca urodzili się: Grażyna Pstrokońska-Nawratil…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Grażyna Pstrokońska-Nawratil (ur. 16 lipca 1947 we Wrocławiu) – polska kompozytorka i pedagog.

Bernard Kawka (ur. 16 lipca 1943 w Trzebisławicach) – polski kompozytor, aranżer, wokalista, flecista, saksofonista tenorowy, pianista.

Agnieszka Kaczorowska (ur. 16 lipca 1992 w Warszawie) – polska tancerka klasy „S” w tańcach latynoamerykańskich i standardowych, Młodzieżowa Mistrzyni Świata w tańcach latynoamerykańskich z 2010, aktorka.


1

 

 

Grażyna Pstrokońska-Nawratil     (przejdź do: Bernard Kawka – Agnieszka Kaczorowska)

nawratil

W latach 1966-1971 studiowała w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej we Wrocławiu, której jest od 1993 roku profesorem, oraz w Paryżu u Oliviera Messiaena i Pierre’a Boulez. Wykłada także na Akademii Muzycznej w Poznaniu. Prowadzi zajęcia na kursach muzyki współczesnej, m.in. w Bystrzycy Kłodzkiej i Gdańsku.

Ważniejsze utwory

  • Trio-sonata na skrzypce, wiolonczelę i fortepian (1967)
  • Concerto grosso na klarnet, róg, fortepian i orkiestrę (1970-71)
  • Fresco I – Reanimacja – na wielką orkiestrę symfoniczną (1972)
  • Po słońce czerwone na głosy i 5 instrumentów (1972)
  • Nokturn na wiolonczelę i fortepian preparowany (1973)
  • Abecadło na chór mieszany i zespół instrumentalny (1973)
  • Trzy pieśni na chór mieszany (1973)
  • Ostinato na zespół perkusyjny (1974)
  • Fresco II – Epitaphios na wielką orkiestrę symfoniczną (1975)
  • Kanon na grupę motoryczną – 4 perkusje i fortepian (1976)
  • Studio per violino e tam-tam (1977)
  • Ymnodia na 3 głosy, taśmę i perkusję (1977)
  • Fresco III – Ikar na wielką orkiestrę symfoniczną (1979) – III lokata na Międzynarodowej Trybunie Kompozytorów UNESCO w Paryżu w 1987
  • La vetrata na fortepian (1979)
  • Incrustation na skrzypce i orkiestrę (1979)
  • Papież Słowiański, kantata na sopran, baryton, recytatora, amatorski chór i orkiestrę (1979)
  • Arabeska na kwartet smyczkowy (1980)
  • Eco per 2 flauti (1980)
  • Eco per flauto grande (1980)
  • Studio per una batteria (1981)
  • Sfrunął na Śląsk Orzeł Biały, oratorium-ballada na 3 soprany, chór i orkiestrę (1981)
  • Fresco IV – Concerto alla campana Tadeusz Baird in memoriam na fortepian i orkiestrę symfoniczną (1982)
  • Bis-Joke na perkusję i fortepian (1985)
  • Pieśni niespokojne na baryton i orkiestrę (1985)
  • Pejzaż z pluszczem na sopran i 3 skrzypiec (1986)
  • Fresco V – Éternel na sopran, chór chłopięcy, chór mieszany i wielką orkiestrę symfoniczną * (1987)
  • W królestwie jesiennych liści, balet dla dzieci (1989)
  • Le soleil, koncert na instrumenty perkusyjne i orkiestrę (1991)
  • Triangle! na grupę perkusyjną (1992)
  • Le tambour provençal na 2 wiolonczele i fortepian (1993)
  • Fresco VI – Palindrom I na orkiestrę smyczkową z klawesynem * (1994)
  • Kwartet lidyjski – myśląc o Andrzeju na kwartet smyczkowy (1994)
  • Palindrom II „Terra” na chór męski i fortepian (1995)
  • Bartokiana [wersja I] na 2 wiolonczele i fortepian (1995)
  • El Condor (Wiosna), koncert na 2 marimby i orkiestrę kameralną (1996)
  • La foret (Jesień) na kontrabas i orkiestrę kameralną (1997)
  • … il neige (Zima) na obój i orkiestrę kameralną (1997)
  • … como el sol e la mar … (Lato) na flet i orkiestrę kameralną (1998)
  • Eco Music „Klimop” na orkiestrę (1998)
  • Fresco VII – Uru-Anna na tenor, wielki chór mieszany i wielką orkiestrę symfoniczną (1998-99)
  • Hectoriana (1999)
  • W poszukiwaniu wędrującego echa na dwoje skrzypiec (2000)
  • Bartokiana [wersja II] na marimbę i orkiestrę kameralną (2000)
  • Algorytm snu wielkiego miasta na marimbę solo (2001)
  • Ptaki na horyzoncie zmierzchu na altówkę i kontrabas (2002)
  • Muzyka lidyjska na orkiestrę smyczkową (2003)
  • Magnificat MM na sopran, chór mieszany i orkiestrę symfoniczną (2004)
  • Ptaki na horyzoncie zmierzchu [wersja II] na klarnet, puzon, wiolonczelę i fortepian (2006)
  • Strumyk i słonko na inkrustowany fortepian (2007)

2

 

 

Bernard Kawka     (przejdź do: Grażyna Pstrokońska-Nawratil – Agnieszka Kaczorowska)

kawka

Ukończył studia na Wydziale Instrumentalnym warszawskiej Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej w klasie skrzypiec. W 1964 założył grupę muzyczną Novi Singers, prowadził ją do 1973. W 1974 roku wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Tam miał możliwość współpracy z amerykańskimi muzykami jazzowymi (w Chicago, Nowym Jorku, Los Angeles), m.in. z zespołem The Manhattan Transfer oraz z Ramseyem Lewisem. Założył też kolejny zespół muzyczny – Kafka Singers. Tworzy także muzykę filmową (m.in. do produkcji Nic śmiesznego) i teatralną. W 1990 wrócił do Polski.

 

Dyskografia

  • 1989: Metamorphosis (LP, Muza SX2676)

Sesyjna

  • 1965 Novi: Kwintet wokalny NOVI (EP, Polskie Nagrania „Muza” N 0369)
  • 1967 Novi: Bossa Nova (LP, PN Muza XL 0415)
  • 1970 Novi Singers: Torpedo (LP, PN Muza SXL 0657)
  • 1971 Novi Singers: Novi sing Chopin (LP, PN Muza SXL 0755)
  • 1973 Novi Singers: Rien ne va plus (LP, PN Muza SXL 1009)
  • 1976 BK Singers with Michał Urbaniak Group: Funk Factory (LP, Atlantic Records 38478) Bernard Kafka, Bill Ruthenberg, Laura Logan, Ann Tripp, Urszula Dudziak (voc) Michał Urbaniak(vl) John Abercrombie, Barry Finnerty (g) Tony Levin, Anthony Jackson (b) Steve Gadd, Gerald Brown (d) Norman Simon, Włodzimierz Gulgowski (keys)[1][2]
  • Why not samba (LP, PN Muza SX 4006)
  • We pay respekt (LP, PN Muza SX 4007)

3

 

 

Agnieszka Kaczorowska     (przejdź do: Grażyna Pstrokońska-Nawratil – Bernard Kawka)

kaczorowska

W 1999 zadebiutowała na ekranie wcielając się w rolę Bożeny w serialu telewizyjnym Klan emitowanym na kanale TVP1. Trenuje taniec towarzyski. Od lutego 2007 do września 2009 jej partnerem był Paweł Milcarz. Wcześniej byli nimi Karol Gaweł i Jan Borecki. Para zajęła 1. miejsce w Grand Prix Youth Latin (z turnieju Sulejówek Open Ad Astra w Polska – Sulejówek z 1 grudnia 2007) Posiada najwyższą klasę taneczną „S” w obu stylach.

W 2007 zajęła 5. miejsce na Mistrzostwach Polski w stylu latynoamerykańskim w kategorii wiekowej 16-18 lat (youth), 10 lutego 2008 zdobyła tytuł II wicemistrzyni Polski, a 22 lutego 2009 sięgnęła po złoty puchar[2]. W stylu standardowym zajęła 13. miejsce na 60 par.

Od listopada 2009 do lipca 2010 tańczyła z Pawłem Tekielą w Warszawie, z którym zajęła 1. miejsce na Mistrzostwach Polski 2010 w kategorii Youth Latin, natomiast na Mistrzostwach Europy wywalczyła 3. miejsce. Aktualnie jest II wicemistrzynią Europy oraz Mistrzynią Świata w tańcach latynoamerykańskich.

25 kwietnia 2010 w Austrii wraz ze swoim partnerem Pawłem Tekielą zwyciężyła w Mistrzostwach Świata w stylu latynoamerykańskim, otrzymując tytuł Mistrza Świata. W latach 2010–2011 jej partnerem był Kostantyn Samarskyy.

Ukończyła warszawskie 21. Społeczne Liceum Ogólnokształcące im. Jerzego Grotowskiego. Studiuje na SWPS w Warszawie.

Od 5 września do 17 października 2014 brała udział jako trenerka w drugiej emitowanej przez telewizję Polsat edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Rafał Maślak, z którym zajęła ostatecznie 6. miejsce. W trzeciej edycji została trenerem Krzysztofa Wieszczka. Zajęli 1. miejsce, w finale pokonując Tatianę Okupnik i Tomasza Barańskiego.

W maju 2015 Kaczorowska otrzymała nominację do nagrody Plejada TOP TEN 2015 w kategorii Gwiazda Social Media. 30 maja współprowadziła koncert „Radiowy Przebój Roku Super Hit FM” na Polsat SuperHit Festiwal 2015.