17 lipca urodzili się: Danuta Rinn…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Danuta Rinn, właściwie Danuta Smykla, także czasowo Danuta Czyżewska (ur. 17 lipca 1936 w Krakowie, zm. 19 grudnia 2006 w Warszawie) – polska piosenkarka i aktorka.

Gedymin Grubba (ur. 17 lipca 1981 w Gdańsku) – polski organista, kompozytor i dyrygent.

Justyna Majkowska (ur. 17 lipca 1977 w Zduńskiej Woli) – piosenkarka, była wokalistka Ich Troje. Absolwentka Uniwersytetu Opolskiego, pedagog.


1

 

 

Danuta Rinn     (przejdź do: Gedymin Grubba – Justyna Majkowska)

rinn2

Ukończyła średnią szkołę muzyczną w Krakowie w klasie fortepianu. Studiowała na Wydziale Kompozycji krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Muzycznej, a podczas studiów współpracowała jako pianistka i akompaniatorka ze szkołą tańca Mariana Wieczystego i Rozgłośnią Krakowską Polskiego Radia, a jako piosenkarka z Teatrem na Wozie i kabaretem Centuś. W 1945 śpiewała z zespołem jazzowym Atom.

Debiutowała w Krakowie, a w 1963 r. przeniosła się do Warszawy i rozpoczęła karierę piosenkarki. W roku następnym wyszła za mąż za Bogdana Czyżewskiego, z którym śpiewała w duecie. Występowali ze znanymi polskimi big bandami. W 1974 r. ich małżeństwo się rozpadło, rozpoczęła wtedy solową karierę. W latach 1974-1979 współpraca z Teatrem na Targówku w Warszawie, występowała też z Kabaretem pod Egidą. Jej najbardziej znane utwory to Polskie skrzydła, Na deptaku w Ciechocinku, Gdyby choć raz (oba z z Bogdanem Czyżewskim), Tyle wdzięku, Gdzie ci mężczyźni.

Laureatka nagrody Towarzystwa Przyjaciół Opola na KFPP w Opolu w 1974 r. za interpretację piosenki Gdzie ci mężczyźni. Występowała naFestiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze.

Jako aktorka grała w filmach od początku lat 70., np. Nagrody i odznaczenia, Zazdrość i medycyna, Bilans kwartalny, Doktor Murek, Kariera Nikosia Dyzmy. W ostatnich latach życia często występowała w polskich serialach, między innymi: Niania, Graczykowie, czyli Buła i spóła, Samo Życie, Adam i Ewa. Powrót do pracy na planie był jednym z jej marzeń, których już nie zdążyła zrealizować. W czasie działania Solidarności i w stanie wojennym stanęła po stronie prześladowanych, dawała liczne koncerty, śpiewając m.in. w kościołach.

W drugiej połowie lat siedemdziesiątych występowała w radiowej audycji 60 minut na godzinę grając przez pewien czas obok Andrzeja Zaorskiego i Mariana Kociniaka główną rolę w cyklicznym słuchowisku Przygody radiowych piratów.

Od 2002 r. Danuta Rinn z powodu złego stanu zdrowia mieszkała w Domu Aktora w Skolimowie. Choć była już bardzo chora (cierpiała na zaawansowaną cukrzycę), wciąż myślała o zorganizowaniu kolejnych koncertów, m.in. charytatywnych. Była matką chrzestną dziennikarki Kingi Rusin. Nie miała dzieci. Danuta Rinn zmarła 19 grudnia 2006 o 22.15 w szpitalu przy ulicy Wołoskiej w Warszawie w wyniku powikłań cukrzycowych.

Pogrzeb artystki odbył się 22 grudnia 2006 na warszawskich Powązkach.

 

Dyskografia

  • 1966 – Całujmy się
  • 1969 – Pamiętaj o mnie
  • 1971 – Nie obiecuj nie przyrzekaj solo
  • 1975 – Gdzie ci mężczyźni
  • 1977 – Danuta Rinn
  • 1989 – Polska baba
  • 1998 – Jeszcze jestem CD, wyd. MTJ
  • 2000 – Złota kolekcja: Tyle wdzięku CD, wyd. Pomaton
  • 2007 – Dziecięce Zoo CD, wyd. Pomaton EMI
  • 2011 – Gdzie ci mężczyźni? CD, wyd. Polskie Nagrania MUZA
  • 2014 – Danuta Rinn 40 piosenek, 2 CD, wyd. Polskie Nagrania MUZA

2

 

 

Gedymin Grubba     (przejdź do: Danuta Rinn – Justyna Majkowska)

grubba

Naukę muzyki rozpoczął w wieku 5 lat lekcjami gry na pianinie w Osiedlowym Ognisku Muzycznym w Gdańsku-Zaspie pod kierunkiem Haliny Radomskiej. Kontynuował ją w Państwowej Szkole Muzycznej I st. im. Stanisława Moniuszki w Sopocie w klasie fortepianu Zofii Ralickiej oraz w klasie klarnetu Dariusza Egielmana. W 1994 roku rozpoczął naukę gry na organach w Państwowej Szkole Muzycznej II st. im. Fryderyka Chopina w Gdańsku-Wrzeszczu w klasie Romana Peruckiego. Szkołę tę ukończył z wyróżnieniem w 2000 roku. To otworzyło mu drogę do studiów organowych w Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku w klasie Romana Peruckiego. Jednocześnie podjął studia w klasie kompozycji Eugeniusza Głowskiego. Uczelnię tę ukończył w 2006 roku.

Doskonalił swoje umiejętności wykonawcze w grze na organach, uczestnicząc w licznych mistrzowskich kursach interpretatorskich i improwizatorskich w kraju i zagranicą, prowadzonych przez wybitnych muzyków, takich jak B.K. Bryndorf, E. Doll, F. Klinda, J. Laukvik, J.P. Lecaudey, L. Lohmann, D. Roth, A. Schoof, M. Strohhäcker, J.C. Zehnder, W. Zerer, S. Göttelmann, Julian J. Gembalski i M. Sawa. Jest laureatem konkursów organowych i kompozytorskich.

Od 1996 roku, kiedy to rozpoczął karierę jako organista, kameralista, kompozytor i dyrygent wykonał przeszło 500 koncertów w Polsce, w większości państw europejskich, w Azji (Singapur), Australii i Nowej Zelandii. W swoim repertuarze artysta posiada pełen wachlarz literatury muzycznej, począwszy od muzyki tabulaturowej po współczesną. Występował z solistami i orkiestrami: Filharmonią Kameralną im. W.Lutosławskiego w Łomży, z Kwartetem Smyczkowym Orkiestry Symfonicznej w Toruniu, The Sydney Consort – australijski zespół instrumentów barokowych, Filharmonia Pomorska im. I.J.Paderewskiego w Bydgoszczy.

Od 1996 roku jest prezentatorem organów Archikatedry w Gdańsku-Oliwie.

 

Kompozycje

Dorobek kompozytorski obejmuje twórczość od utworów solowych po wielkie formy symfoniczne:

  • Trzy fantazje na flet i organy (1996)
  • Suita Gdańska na organy (1997)
  • Puszkin na wokal, fortepian i gitarę (2000)
  • The Queen’s Dolour na głosy i instrumenty solowe, wielką orkiestrę symfoniczną, chór mieszany, fortepian i organy (2000)
  • Miniatura na fortepian (2001)
  • Dziesięć Ave Maria na różne składy wokalno-instrumentalne (2001)
  • Dwie miniatury na organy (2001)
  • Dies irae na sopran, fortepian, smyczki i gitarę elektryczną (2001)
  • Wariacje na temat własny na organy (2001)
  • In memoriam na sopran i małą orkiestrę symfoniczną (2001)
  • Introdukcja i Passacaglia a-moll na organy (2001)
  • Symfonia dramma na organy (2002)
  • The Dream’s na głosy i instrumenty solowe, wielką orkiestrę symfoniczną, chór mieszany, fortepian i organy (2002)
  • The World na głosy i instrumenty solowe, wielką orkiestrę symfoniczną, chór mieszany, fortepian i organy (2002)
  • Kyrie de Angelis na fortepian i organy (2003)
  • In Paradisum na sopran, fortepian i organy (2003)
  • Missa spei na chór mieszany a cappella (2003)
  • Oratio pro Pacem na sopran, baryton, fortepian, organy i orkiestrę kameralną (2004)
  • Getsemani na baryton i chór żeński (2004)
  • Gorzkie Żale na głos recytujący, głosy i instrumenty solowe, wielką orkiestrę symfoniczną, chór mieszany, fortepian i organy (2004)
  • Papa in Memoriam na sopran, fortepian i sampler elektroniczny (2005)
  • Do Sosny Polskiej, pieśń do słów Jana Pawła II na bas, fortepian i zespół kameralny (2006)
  • Droga Krzyżowa na sopran, orkiestrę symfoniczną i chór z organami (2006)
  • Sinfonia Jubilate na sopran, baryton, recytatora, fortepian, chór mieszany i orkiestrę symfoniczną (2008). Utwór powstał na zlecenie Spółdzielczej Kasy Oszczędnościowo-Kredytowej SKOK im. F. Stefczyka, w piętnastą rocznicę jej istnienia, do słów Jana Pawła II, S.H. Lubomirskiego i Z. Herberta. Kompozycja dedykowana była J.E. Kardynałowi Józefowi Glempowi Prymasowi Polski w podzięce za długoletnią posługę dla dobra Kościoła, Narodu i Polski.
  • Santo Subito! na sopran, recytatora, chór mieszany i małą orkiestrę symfoniczną (2011)
  • Autor oficjalnego hejnału miasta Pelplina

Nagrody

  • 2009 – Nagroda Mestwina w kategorii działalność kulturalną
  • 2011 – Medal za zasługi dla Miasta i Gminy Pelplin
  • Trzykrotnie był stypendystą Prezydenta Miasta Gdańsk

3

 

 

Justyna Majkowska     (przejdź do: Danuta Rinn – Gedymin Grubba)

majkowska

Współpracowała z zespołem Erato, którego inicjatorem był Andrzej Wawrzyniak. Grupa brała udział w ogólnopolskich festiwalach piosenki nieobojętnej śpiewając utwory poetyckie z własnymi tekstami bądź tekstami poetów z „Topoli”, klubu literackiego działającego przy MDK w Zduńskiej Woli. Erato jest laureatem nagród i wyróżnień w ogólnopolskich festiwalach i konkursach m.in.:

  • 1997 Grand Prix i nagroda dziennikarzy Festiwalu „Baszta97” w Ostrzeszowie.
  • 1998 Grand Prix Festiwalu Poezji Śpiewanej w Limanowej.
  • 1998 II miejsce Festiwalu „Dopóki jestem uśmiechem, słowem, gestem” w Sieradzu.

Współpraca zaowocowała wydaną 2 kwietnia 2004 roku płytą Nie czekam na cud a 16 kwietnia odbył się transmitowany na żywo koncert w studio S1 im. Henryka Debicha w Polskim Radio Łódź.

Od marca 2001 do maja 2003 roku wokalistka współpracowała z zespołem Ich Troje. W tym czasie zespół zdobył m.in.:

  • 2001 nagroda publiczności KFPP w Opolu
  • 2001 Grand Prix i nagroda publiczności festiwalu krajów nadbałtyckich – Karlshamn w Szwecji.
  • 2002 4 „superjedynki” KFPP w Opolu
  • 2002 nominacja do „Fryderyków” w kategorii płyta i grupa roku
  • 2003 wygrana pierwszych polskich eliminacji do konkursu Eurowizji.
  • 2003 VII miejsce na festiwalu Eurowizji w Rydze

Z zespołem Ich Troje nagrała dwie płyty które otrzymały status diamentowych płyt:

  • 2001 płyta Ad. 4
  • 2002 płyta Po piąte… a niech gadają

Na początku 2006 roku na zaproszenie Michała Wiśniewskiego zdecydowała się wspólnie z grupą uczcić przypadające 10-lecie istnienia zespołu. Wzięła udział w występie na ESC 2006 razem z Ich Troje w składzie poszerzonym o Magdę Femme, ją oraz zespół Real McCoy. Wokalistka również w 2006 roku uczestniczyła w trasie koncertowej Ich Troje + One Dwie.

Latem 2010 roku dała szereg koncertów charytatywnych, wspierając chore dzieci z okolic swojej rodzinnej miejscowości.

Nakładem wytwórni płytowej Anaconda Productions, 14 listopada 2011 roku ukazała się jej solowa płyta Zakochana od jutra. Nad produkcją całości czuwał duet Piotr Remiszewski i Mario Szaban. Teksty napisali m.in. Piotr Remiszewski, Jacek Dewódzki, Bogusław Jedynowicz czy Magda Femme. Na albumie znalazło się 10 premierowych utworów i piosenka z czasów zespołu Ich Troje – „Zawsze pójdę w Twoją stronę” w zupełnie nowej aranżacji.

W 2012 album Justyny Majkowskiej, zatytułowany Zakochana od jutra, został nominowany do prestiżowej European Independent Album of the Year Award. W tym samym roku ukazała się płyta „…by starczyło czasu na miłość” z tekstami ks. Marka Chrzanowskiego, na której Justyna wykonała kilka utworów obok Małgorzaty Kożuchowskiej i Pawła Królikowskiego.