22 lipca urodzili się: Mrozu…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Mrozu, właściwie Łukasz Mróz (ur. 22 lipca 1986 we Wrocławiu) – polski piosenkarz wykonujący muzykę z pograniczapopu i R&B, producent muzyczny. W jego piosenkach można doszukać się również elementów hip-hopu i reggae.

Michał Breitenwald (ur. 22 lipca 1955 w Miechowie) – polski aktor teatralny i filmowy.

Małgorzata Flegel-Siedler (ur. 22 lipca 1960 w Łodzi) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.


1

 

 

Mrozu     (przejdź do: Michał Breitenwald  Małgorzata Flegel-Siedler)

mrozu2

Absolwent Zespołu Szkół nr 6 im. Agnieszki Osieckiej we Wrocławiu. Uczęszczał do klasy o profilu teatralnym, rozwijając jednocześnie swoje umiejętności wokalne. Występował w młodzieżowych musicalach w Teatrze Lalek we Wrocławiu oraz w Centrum Sztuki Impart. Jest również laureatem konkursu Agnieszki Osieckiej „Bardzo Wielka Woda”. Początkowo współpracował z członkiem wrocławskiego zespołu hip-hopowego Majestat – Wozem. Wspólnie stworzyli utwór „Jestem Imprezą”. Łukasz Mróz współpracował ponadto m.in. z takimi wykonawcami jak: DJ Kenneth (Holandia), Mr. Kinglover (Jamajka), Natural Dread Killaz, Jamal, EastWest Rockers, Bob One, Junior Stress, Molesta Ewenement, K.A.S.T.A., Lilu,Wice Wersa oraz WhiteHouse.

W 2009 ukazał się jego debiutancki album zatytułowany Miliony monet. Poza solową płytą jego głos oraz beaty można usłyszeć na płytach czołowych polskich raperów oraz wykonawców reggae. W 2010 wziął udział w jedenastej edycji programuTaniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Aneta Piotrowska. Odpadli w trzecim odcinku, zajmując 11. miejsce. W tym samym roku Mrozu otrzymał nominację do nagrody MTV Europe Music Awards w kategorii Najlepszy polski wykonawca. Wokalista był także nominowany do nagród: Eska Music Awards, VIVA Comet Awards, Superjedynki oraz Złote Dzioby.

11 marca 2014 nakładem Warner Music Poland ukazał się trzeci album studyjny piosenkarza zatytułowany Rollercoaster.


2

 

 

Michał Breitenwald     (przejdź do: Mrozu  Małgorzata Flegel-Siedler)

breitenwald

W 1982 roku zdał egzamin eksternistyczny dla aktorów dramatu w Warszawie. W teatrze debiutował 18 września 1977 roku. Występował na scenach następujących teatrów:

  • Teatr im. Aleksandra Fredry w Gnieźnie (1977-79)
  • Teatr im. Wilama Horzycy w Toruniu (1979-82)
  • Teatr im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu (1982-83)
  • Teatr Polski w Bydgoszczy (1983-84)
  • Teatr Rozmaitości w Warszawie (1984-88)
  • Teatr Studio Centrum Sztuki im. S.I. Witkiewicza w Warszawie (teatr Janusza Wiśniewskiego) (1989-94)
  • Teatr Komedia w Warszawie (gościnnie) (1995-97)
  • Teatr Polski w Bydgoszczy (1997-98)
  • Teatr na Woli im. T. Łomnickiego w Warszawie (gościnnie) (1999-02)
  • Teatr Polski w Poznaniu (2000-03)
  • Teatr na Woli im. T. Łomnickiego w Warszawie (gościnnie) (2005-08)
  • Teatr Polski w Szczecinie (gościnnie) (2007-do dziś)
  • Teatr Polonia w Warszawie (gościnnie) (2006-do dziś)

 

Filmografia

  • 1983: Mgła – Mietek
  • 1985: Temida – dziennikarz na sali sądowej (odc. 3)
  • 1988: Generał Berling – oficer NKWD
  • 1991: Kuchnia polska – tajniak pod domem Kowalczyka
  • 1991: Kuchnia polska (serial) – tajniak pod domem Kowalczyka (odc. 1)
  • 1991: Pogranicze w ogniu – funkcjonariusz NSDAP (odc. 23)
  • 1991: Siódme piekło – lekarz, kolega Therese
  • 1993: Dwa księżyce – Staszek Wojtalik
  • 1993: Wynajmę pokój… – kolega Olka, organizator imprezy narkotykowej
  • 1993: Nowe przygody Arsena Lupina
  • 1995: Ekstradycja – oficer policji
  • 1995-1996: Honor dla niezaawansowanych – kierownik zakładu pogrzebowego (odc. 1); Zenobi Dorożyński (odc. 8)
  • 1995: Horror w Wesołych Bagniskach – sołdat
  • 1995: Młode wilki – Słomka
  • 1995: Pestka – mężczyzna na przyjęciu u Sabiny
  • 1995: Sukces – robotnik na budowie Centrum Rekreacyjnego (odc. 6)
  • 1995: Les Milles – oficer francuski grający w lotki
  • 1996: Ekstradycja 2 – oficer policji (odc. 3)
  • 1997: Boża podszewka – Rosjanin
  • 1997: Wojenna narzeczona – oficer niemiecki (odc. 1)
  • 1997: Dom – mechanik w FSO (odc. 20)
  • 1997-2010: Klan – klient agencji towarzyskiej „Desdemona”
  • 1998: Z pianką czy bez – pijaczek (odc. 4)
  • 1999: Pan Tadeusz – domownik Sędziego
  • 1999: Pierwszy milion – właściciel komisu RTV
  • 1999: Wrota Europy – Żyd w chederze
  • 1999: Wszystkie pieniądze świata – żandarm
  • 2000: 13 posterunek 2 (odc. 15)
  • 2000: Avalon – „Murphy” z zespołu „Dziewięć Sióstr”
  • 2000: Klasa na obcasach – lekarz Artur
  • 2000-2008: Na dobre i na złe – Jan Kalinowski, urzędnik Ministerstwa Zdrowia (odc. 52 i 54); audytor (338-343)
  • 2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – bileter
  • 2001: Marszałek Piłsudski – delegat Rady Żołnierskiej (odc. 4)
  • 2002-2003: Kasia i Tomek – znajomy Stefana (głos) (seria I); żebrak z drobnymi (odc. 5, seria III)
  • 2002-2010: Samo Życie – Michał Grzybowski, nauczyciel chemii w CVIII Liceum Ogólnokształcącym
  • 2002: Wiedźmin – strażnik miejski (odc. 12)
  • 2003: Powiedz to, Gabi – tenisista
  • 2004: Dziupla Cezara – klient bistra (odc. 8)
  • 2004-2006: Kryminalni – wywiadowca (odc. 9); mecenas Bilski, adwokat „Rotgera” (odc. 57)
  • 2004-2011: M jak miłość – portier (odc. 215); ślusarz (odc. 286); Jakubczyk, ojciec Uli
  • 2006: Nadzieja – strażnik więzienny
  • 2007: Barwy szczęścia – majster w domu Kasi (odc. 3)
  • 2007: Braciszek – głos
  • 2007: Daleko od noszy – pacjent (odc. 138)
  • 2007: Dwie strony medalu – Rościsław Witz, znajomy Rybickiego (odc. 81)
  • 2007: Faceci do wzięcia – sędzia (odc. 28)
  • 2007: Glina – właściciel autokomisu (odc. 15)
  • 2007: Szkiełko – Ojciec
  • 2007: Latarnik – policjant
  • 2008-2009: Czas honoru – oficer SS w szpitalu (odc. 2), SS-mann (odc. 15 i 16)
  • 2008: Skorumpowani
  • 2008: Skorumpowani (serial)
  • 2009: Piksele – naczelny gazety
  • 2009: Tam i z powrotem
  • 2010: Pierwsza miłość – Edward, bezdomny koczujący w opuszczonej fabryce we Wrocławiu-Psie Pole
  • 2010: Dancing for you – Jakub
  • 2010: Joanna
  • 2010: Ojciec Mateusz – Koman, pracownik fabryki w Ćmielowie (odc. 60)
  • 2010: 1920. Wojna i miłość – tajniak (odc. 4 i 7)
  • 2011: Układ warszawski – ordynator (odc. 2)
  • 2012–2014: Prawo Agaty – adwokat
  • 2012: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć – doktor Krause
  • 2013: Komisarz Alex – Dragan (odc. 46)
  • 2014: Na sygnale (serial paradokumentalny) – menel

Teatr Telewizji

  • 1992: Ulica Krokodyli (Wujek „Wiecie M”)
  • 1994: Anielka (Walenty lokaj pana Jana)
  • 1994: Podróż Trzech Króli (Poparzony Agnostyk)
  • 1995: Don Kichot
  • 1995: Hernani (Don Ricardo)
  • 1995: Ścieżki Chwały (Porucznik Arnoud)
  • 1995: Tommaso Del Cavaliere (Celnik)
  • 1995: Złoty Garniec (Majordomus)
  • 1996: Czytadło
  • 1997: Ksiądz Marek
  • 1997: Mroczne Zaułki Na Kępie Kimballa
  • 1997: Wniebowstąpienie
  • 1998: Młodość Bez Młodości (Świadek)
  • 2003: Pasożyt (Gagarin)
  • 2004: Cyjanek O Piątej (Mężczyzna w oknie)
  • 2004: Pamiętnik z Powstania Warszawskiego
  • 2007: Oskarżeni. Śmierć sierżanta Karosa
  • 2007: Doktor Halina (Dyrektor Archiwum)
  • 2007: Sprawa Emila B

3

 

 

Małgorzata Flegel-Siedler     (przejdź do: Mrozu  Michał Breitenwald)

siedler siedler2

Absolwentka XV Liceum Ogólnokształcącego w Łodzi[1]. W 1982 roku, jeszcze w czasie studiów zagrała Julię w reżyserowanej przez Jana Machulskiego inscenizacji Romea i Julii w teatrze Dramatycznym w Elblągu. W 1983 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi. W latach 1995–1996 była aktorką Teatru Nowego w Łodzi, a następnie (w latach 1996–2003) Teatru Powszechnego w Łodzi[2].

Obecnie jest wykładowcą na Wydziale Aktorskim PWSFTViT[3].

Wybrane role

  • 1996: Pani Dobrójska (Śluby panieńskie, reż Jacek Chmielnik, Teatr Nowy w Łodzi)
  • 1994: Ania Shirley (Ania z Zielonego Wzgórza, reż. Wojciech Kępczyński, Teatr Powszechny im. Jana Kochanowskiego w Radomiu)
  • 1992: Ania Shirley (Ania z Zielonego Wzgórza, reż. Maciej Korwin, Teatr Powszechny w Łodzi)
  • 1992: Muszka (Skiz, reż. Ewa Zdzieszyńska, Teatr Powszechny w Łodzi)
  • 1989: Wandzia (Wendy) – (Piotruś Pan, reż. Romana Kamińska i Bronisław Wrocławski, Teatr Powszechny w Łodzi)
  • 1987: Różyczka (Pierścień i róża, reż. Zbigniew Czerski, Teatr Powszechny w Łodzi)
  • 1984: Mela (Moralność pani Dulskiej, reż Maria Kaniewska, Teatr Nowy w Łodzi)
  • 1983: Abigail (Szklanka wody, reż. M. Kaniewska, Teatr Telewizji)
  • 1982: Julia Kapulet (Romeo i Julia, reż Jan Machulski, Teatr Dramatyczny w Elblągu)

Filmografia

  • 2007: Plebania (serial TV) – odc. 916, 938
  • 2007: M jak miłość (serial TV) – odc. 561, 564 jako Okońska, matka Sylwii
  • 2007: Egzamin z życia (serial TV) – odc. 73 jako urzędniczka,
  • 2006: Na dobre i na złe (serial TV) – odc. 252 jako mama Żanety
  • 2003–2005: Sprawa na dziś (serial TV) – jako matka Krzysztofa Kluczyka
  • 2003–2008: Na Wspólnej (serial TV) – jako pielęgniarka
  • 2002–2008: Samo Życie (serial TV) – jako pacjentka Stanisława
  • 2002: Kariera Nikosia Dyzmy – jako sekretarka Nikosia
  • 2002: Edi – jako Krysia, bratowa Ediego
  • 2001: Cisza – jako aptekarka
  • 1997–2008: Klan (serial TV)
  • 1997–2000: Dom (serial TV) – odc. 20, 23, 24, 25
  • 1993: Lepiej być piękną i bogatą
  • 1990: Leśmian (film biograficzny)