23 lipca urodzili się: Grażyna Staniszewska Noszczyk…

23 lipca urodzili się: Grażyna Staniszewska Noszczyk…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Grażyna Staniszewska Noszczyk (ur. 23 lipca 1936 w Łodzi) – polska aktorka.

Waldemar Marek Domagała (ur. 23 lipca 1946, zm. 24 listopada 2007) – polski architekt, kompozytor i wokalista. Członek SARP od 1978 r.

Zbigniew Jujka (ur. 23 lipca 1935 w Starym Targu) – polski dziennikarz, rysownik satyryczny, syn Franciszka Jujki.


1

 

 

Grażyna Staniszewska Noszczyk     (przejdź do: Waldemar Marek Domagała  Zbigniew Jujka)

naoszczyk2 naoszczyk3

Jej najbardziej znaną rolą jest postać Danusi Jurandówny w filmie Aleksandra Forda Krzyżacy (1960). Grała ponadto m.in. w filmach Szkice węglem (1956), Popiół i diament (1958), Zamach (1958), Zazdrość i medycyna (1973). Jest żoną profesora medycyny Wojciecha Noszczyka.

 

Filmografia

  • 1956: Szkice węglem − Jadwiga Skorabiewska
  • 1958: Zamach − Krysia
  • 1958: Popiół i diament − Hanka Lewicka
  • 1958: Krzyż walecznych − Małgorzata Joczysowa
  • 1960: Krzyżacy − Danusia
  • 1973: Zazdrość i medycyna − Zofia Dubilanka
  • 1977: Rekord świata − działaczka sportowa
  • 1981: Białe tango − Irena Zdanowska
  • 1989: Lawa − Kmitowa w scenie „Balu u Senatora”

2

 

 

Waldemar Marek Domagała     (przejdź do: Grażyna Staniszewska Noszczyk  Zbigniew Jujka)

domagala

Był członkiem wrocławskich grup Elar 5 i Nurt. W 1972 r., wraz z Andrzejem Krupińskim i Aleksandrem Nowackim współtworzył popularną formację folkbeatową Homo Homini, w której śpiewał, grał na gitarze, kazoo i harmonijce ustnej. Wraz z zespołem wylansował, między innymi takie przeboje jak: Drzewa ruszają w drogę (jego kompozycja do sł. Marka Dagnana),Tobie Karolino czy Wspomnienia o Adelajdzie. Z Homo Homini rozstał się na początku 1975 r., zastąpiony przez Zbigniewa Brzezińskiego, gitarzystę zespołu Kram.

Absolwent Wydziału Architektury Politechniki Warszawskiej z 1976 r. Jako architekt był twórcą i współtwórcą wielu obiektów przemysłowych w tymi między innymi na Kubie i w Algierii, a także współprojektantem fabryki domów w Dąbrowie Górniczej i Rybniku.


3

 

 

Zbigniew Jujka     (przejdź do: Grażyna Staniszewska Noszczyk  Waldemar Marek Domagała)

jujka jujka2

Ukończył PWSSP (obecna Akademia Sztuk Pięknych) w Gdańsku na Wydziale Architektury Wnętrz. Debiutował jako rysownik-satyryk w 1953 w „Gazecie Zielonogórskiej”, potem związał się z „Dziennikiem Bałtyckim”, którego od ponad 30 lat jest redaktorem graficznym. W cyklu „Dzienniczek”, ukazującym się na łamach tego czasopisma, komentuje poprzez rysunki satyryczne najważniejsze wydarzenia polityczne i społeczne upływającego tygodnia. Współpracuje także z innymi wydawnictwami w Polsce i za granicą. Współautor albumowej antologii „III Rzeczpospolita w karykaturze”. Jest także twórcą ilustracji książkowych i plakatów.

W latach 1989–1996 był prezesem Stowarzyszenia Polskich Artystów Karykatury.

W 1998 odznaczony Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski, a w 2006 – Srebrnym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”. W tym samym roku otrzymał dyplom honorowy Nagrody „Pro Ecclesia et Populo” przyznawanej w archidiecezji gdańskiej.

 

Najważniejsze nagrody

  • 1968 – VI nagroda na International Salon of Cartoons w Montrealu
  • 1975 – I nagroda od Włoskiego Komitetu Olimpijskiego w Ancona
  • 1977 – Nagroda San Remo na salone Internationale Umorismo w Bordighera
  • 1977 – I nagroda na World Cartoon Exhibition w Knnoke-Heist
  • 1978 – III nagroda na Satyrykonie w Legnicy
  • 1979 – I nagroda na Satyrykonie w Legnicy
  • 1986 – nagroda na Yomiuri International Cartoon Contest w Tokio
  • 1986 – II nagroda na Satyrykonie w Legnicy
  • 1987 – II nagroda na Krzywym Zwierciadle w Zielonej Górze
  • 1988 – I nagroda na World Cartoon Gallery w Skopje
  • 2000 – Nagroda „Eryka” ustanowiona przez Stowarzyszenie Polskich Artystów Karykatury
  • 2003 i 2004 – Nagroda „Błękitnego Melonika Charliego”
  • 2006 – Nagroda Pomorska
  • pięciokrotnie zdobył „Złote Szpilki” przyznawane przez tygodnik „Szpilki”