26 lipca urodzili się: Zdeněk Smetana…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Zdeněk Smetana (ur. 26 lipca 1925 w Pradze) – czeski reżyser, animator, scenarzysta i producent.

Zdzisław Kuźniar (ur. 26 lipca 1931 w Gdańsku) – aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.

Malwina Kusior (ur. 26 lipca 1986 w Ryczowie) – aktorka Teatru Muzycznego Roma. Laureatka konkursów wokalnychTalent 2001 i Festiwalu Piosenki Aktorskiej.


1

 

 

Zdeněk Smetana     (przejdź do: Zdzisław Kuźniar  Malwina Kusior)

smetana2

Pracował w studiu Bratři v triku a następnie jako reżyser w wytwórni Krátky Film Praha. Twórca popularnych czeskich wieczorynek, m.in. Bajek z mchu i paproci (Żwirek i Muchomorek), Wodnika Szuwarka i in. Otrzymał ponad 50 nagród na czeskich i zagranicznych przeglądach i festiwalach filmowych. Zilustrował również kilka książek dla dzieci.


2

 

 

Zdzisław Kuźniar     (przejdź do: Zdeněk Smetana  Malwina Kusior)

kuzniar1 kuzniar3

Absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie (1955). 3 grudnia 1955 zadebiutował rolą kamerdynera księcia w spektaklu Intryga i miłość Friedricha Schillera w reż. Aleksandra Gąssowskiego w Teatrze Polskim w Poznaniu.

Występował na deskach teatrów: Dramatycznego w Poznaniu (1955–1960), Wybrzeże w Gdańsku (1960–1961), Rozmaitościwe Wrocławiu (1961–1967) oraz Współczesnego we Wrocławiu (1967–1996).

 

Filmografia

  • Godziny nadziei (1955)
  • Trzy kobiety (1956)
  • Warszawska syrena (1956)
  • Zimowy zmierzch (1956)
  • Ewa chce spać (1957) – bandyta kradnący scenariusz filmu
  • Pigułki dla Aurelii (1958) – Urban, członek oddziału
  • Wolne miasto (1958) – polski listonosz
  • Rok pierwszy (1960) – Zwoleń, przyjaciel Otryny ze wsi
  • Drugi brzeg (1962) – strażnik więzienny
  • Jak być kochaną (1962) – pilot na lotnisku
  • Zerwany most (1962) – dowódca czoty
  • Dwa żebra Adama (1963) – mężczyzna kupujący rozmówki polsko-włoskie
  • Pamiętnik pani Hanki (1963) – inspektor policji
  • Agnieszka 46 (1964) – Prokop
  • Giuseppe w Warszawie (1964) – przedstawiciel podziemia wręczający Giuseppe odznaczenie
  • Pierwszy dzień wolności (1964) – żołnierz
  • Rękopis znaleziony w Saragossie (1964) – członek świty szejka
  • Bumerang (1966) – pasażer autobusu
  • Cała naprzód (1966) – marynarz ze szramą na „Rosicie” (opowieść 2.)
  • Morderca zostawia ślad (1967) – „Tarzan”
  • Sami swoi (1967) – żołnierz obserwujący ujeżdżanie konia
  • Stawka większa niż życie (serial telewizyjny) (1968) – kapitan Wehrmachtu, znajomy Jeanne Mole (odc. 11.Hasło)
  • Wilcze echa (1968) – („Pijawka”, członek bandy Moronia
  • Jak rozpętałem drugą wojnę światową (1969) – Dimo Stojadinovic, kapitan jugosłowiańskiego statku (cz. 1.Ucieczka i cz. 2. Za bronią)
  • Ostatni świadek (1969) – SS-mann dowodzący akcją likwidacji więźniów ukrywających skarb
  • Sąsiedzi (1969) – kolejarz
  • Kto wierzy w bociany? (1970) – Borowiec, ojciec Danki
  • Legenda (1970) – żołnierz oddziału partyzanckiego
  • Martwa fala (1970) – marynarz
  • Aktorka (1971) – Iljuszka Babin
  • Diament Radży (1971) – ogrodnik pastora
  • Meta (1971) – brat (?) Ireny Trzeciak
  • Motodrama (1971) – członek ekipy Patagonii
  • Niedziela Barabasza (1971) – Barabasz
  • Nos (1971) – przyjaciel Kowalewa
  • Zaraza (1971) – pracownik zakładu pogrzebowego
  • Fortuna (1972) – „Krzywy Edek”
  • Gruby (serial telewizyjny) (1972) – Szulc, nauczyciel wf-u
  • Ten okrutny, nikczemny chłopak (1972) – wychowawca w domu dziecka
  • Droga (serial telewizyjny) (1973) – dyspozytor
  • Janosik (serial telewizyjny) (1973) – Jakub Wielosławski, podskarbi krakowski (odc. 5. Tańcowali zbójnicy)
  • Karino (serial telewizyjny) (1974) – koniuszy
  • Najważniejszy dzień życia (1974) – ojciec Iwony
  • Wieczne pretensje (1974) – przyjaciel Ryśka z hufców pracy
  • Ziemia obiecana (1974) – Kaczmarek, nabywca Kurowa
  • Długa noc poślubna (1976) – kolega ojca Adama
  • Za rok, za dzień, za chwilę… (1976)
  • Znaki szczególne (1976) – towarzysz z komitetu
  • Znak orła (serial telewizyjny) (1977) – margrabia brandenburski (odc. 2. Słowo zakonu. 1308)
  • Próba ognia i wody (1978) – inżynier Ciećwierz
  • Życie na gorąco (serial telewizyjny) (1978) – Otto, człowiek Bohnego (odc. 7. Wiedeń)
  • Janek (1979) – gestapowiec
  • Kung-fu (1979) – strażnik
  • Strachy (serial telewizyjny) (1979) – komisarz policji
  • W słońcu i w deszczu (1979) – ojciec Julki (odc. 3. W szachu, odc. 4. Na wszystkie fronty i odc. 5. Końskie wesele)
  • Bo oszalałem dla niej (1980) – sierżant MO
  • Gdy nad „Anną” gorzało niebo (1980) – Wojciech Korfanty
  • Misja (1980) – komisarz policji
  • Panienki (1980) – mężczyzna z wizytą w szpitalu
  • On, ona, oni (1981) – przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność”
  • Vabank (1981) – Krempitsch, człowiek Kramera
  • Blisko, coraz bliżej (serial telewizyjny) (1982) – baron (odc. 3. Trwanie i przemoc. Rok 1884)
  • Popielec (1982) – Starostka
  • Dolina szczęścia (1983) – Zygmunt Kamiński
  • Dzień kolibra (1983) – członek obsługi lotniska
  • Nie było słońca tej wiosny (1983) – Wiśniewski, policjant
  • Szkatułka z Hongkongu (1983) – policjant na dworcu
  • Trapez (serial telewizyjny) (1984) – Włodek, mąż Marii (odc. 3. Sylwia)
  • Trzy stopy nad ziemią (1984) – dyrektor Kazimierz Zybel
  • Yesterday (1984) – ojciec „Johna”
  • Dom Sary (1985) – Julian, kamerdyner Sary
  • Kochankowie mojej mamy (1985) – pan Józio
  • Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) – tkacz
  • Przyłbice i kaptury (serial telewizyjny) (1985) – hrabia Heinrich von Warmsdorf, wysłannik krzyżacki w Wilnie (odc. 5. W gnieździe wroga)
  • Mewy (film) (1986) – lokator w dawnym pokoju Zosi
  • Na całość (1986) – komendant posterunku
  • Na kłopoty… Bednarski (serial telewizyjny) (1986) – Horst Filipiak, właściciel biura emigracyjnego „Złote Runo”, współpracownik Abwehry (odc. 3. Złote Runo)
  • Republika nadziei (1986) – rządca w majątku Von Zwirnera
  • Rykowisko (1986) – szef z MSZ
  • Dorastanie (serial telewizyjny) (1987) – sekretarz POP PZPR w fabryce Braniaka
  • Kingsajz (1987) – człowiek w berecie
  • Misja specjalna (1987) – Niemiec przeszukujący samochody na szosie
  • Pociąg do Hollywood (1987) – pasażer pociągu
  • Męskie sprawy (1988) – Rozmiarek
  • Deja Vu (1989) – O’Halloran, porucznik chicagowskiej policji
  • Konsul (1989) – Nowak, sekretarz POP PZPR w zakładach
  • Marcowe migdały (1989) – Kos, ojciec Oli
  • Powroty (1989) – klucznik od piwnicy
  • Seszele (1990) – Józek, szef statystów w operze
  • Świnka (1990) – adwokat fałszywego Holdinga
  • Żabi skok (1994) – goryl
  • Nie ma zmiłuj (2000) – właściciel pokoju wynajmowanego przez Piotra
  • Świat według Kiepskich (serial telewizyjny) (2000–2002) – doktor (odc. 63. Kiepski magnes) oraz mówca (odc. 129.Ostatni cham)
  • Gorący Temat (serial telewizyjny) (2002–2003) – Jacek L. lub Janusz S., „Kapucha”, człowiek Musiała
  • Święta polskie (2003) – „oczytany” kierowca TIR-a (wKrólowa chmur)
  • Fala zbrodni (serial telewizyjny) (2004) – Uchalski „Uchal” (odc. 24. Psy gończe)
  • Fundacja (2006) – kredytobiorca Gajewski
  • Jasne błękitne okna (2006) – lekarz
  • Wszystko będzie dobrze (2007) – komendant Władek
  • Na dobre i na złe (serial telewizyjny) (2009) – patolog Zygmunt Niedziela
  • Prawo Agaty (serial telewizyjny) (2014) – Ojciec oskarżonej (seria 6 odc. 4)

Odznaczenia i nagrody

  • Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (1986)
  • Złoty Krzyż Zasługi (1978)
  • Medal 40-lecia Polski Ludowej (1984)
  • Zasłużony Działacz Kultury (1986)
  • Zasłużony dla Dolnego Śląska (1972)
  • Nagroda Przewodniczącego Komitetu do Spraw Radia i Telewizji I stopnia (zespołowa) dla twórców spektaklu Teatru Faktu Proces Rudolfa Hoessa (1980)
  • Nagroda Towarzystwa Miłośników Wrocławia (1974)
  • Nagroda artystyczna miasta Wrocławia (1987)
  • „Złota Iglica” (1988)
  • Nagroda Wrocławskiego Towarzystwa Przyjaciół Teatru za wybitne osiągnięcia artystyczne (2003)

3

 

 

Malwina Kusior    (przejdź do: Zdeněk Smetana  Zdzisław Kuźniar)

kusior

Zadebiutowała w 2005 na deskach Teatru Muzycznego Roma w musicalu Romana Polańskiego Taniec Wampirów jako Sara, w pierwszej obsadzie, brała też udział w nagraniu płyty Taniec Wampirów. Od 2002 współpracuje przy spektaklach Miss Saigon i Koty. Od stycznia 2007 gra postać Królowej Aby w musicalu Akademia pana Kleksa w Teatrze Muzycznym Roma. 23 lutego 2009 r. odebrała Złotą Płytę za album muzyczny do tego spektaklu. W 2008 roku brała udział w programie Fabryka Gwiazd. Od 2010 do 2012 roku grała w musicalu Les Miserables jako Eponine oraz w zespole wokalnym. W 2012 wydała swoją debiutancką płytę Przeznaczenie. W tym samym roku zaczęła pracę w musicalu Deszczowa Piosenka jako Lina Lamont oraz w zespole wokalnym.

 

Teatr

  • Taniec wampirów – Sara (I obsada)
  • Akademia pana Kleksa – Królowa Aba
  • Les Misérables – Eponine (II obsada)
  • Deszczowa piosenka – Lina Lamont (II obsada)