Codziennik  27 maja urodzili się

Codziennik 27 maja urodzili się

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

27 maja urodzili się:
1838 – Edmund Dzierżyński, polski szlachcic, ziemianin, nauczyciel, ojciec Feliksa (zm. 1882)
1876:Ferdynand Ossendowski, polski pisarz (zm. 1945)
1885:Zbigniew Pronaszko, polski malarz, rzeźbiarz, scenograf (zm. 1958)
1895:Otto Katz, austriacki pisarz (zm. 1952)
1902 – Iwan Katajew, rosyjski pisarz (zm. 1937)
1911:Maria Kaniewska, polska aktorka, reżyserka i scenarzystka filmowa (zm. 2005)
1933 – Jerzy Nasierowski, polski aktor, pisarz
1946:Zbigniew Jaremko, polski saksofonista jazzowy, kompozytor
1952:Halina Chrobak, polska aktorka
1955:Magdalena Wołłejko, polska aktorka
1967:Marija Szukszyna, rosyjska aktorka
1970 – Marcin Miller, polski piosenkarz
1978:Joanna Koroniewska, polska aktorka


poroszenko


Zbigniew Pronaszko (ur. 27 maja 1885 w Derebczynie k. Jampola na Podolu, zm. 8 lutego 1958 w Krakowie – polski malarz, rzeźbiarz, scenograf, współtwórca teatru awangardowego Cricot.Studiował na Wydziale Malarstwa Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie. W 1917 wspólnie z bratem Andrzejem Pronaszko i Tytusem Czyżewskim założył grupę artystyczną Ekspresjoniści Polscy (później przemianowana na Formistów). W latach 1919–1920 pracował dla warszawskiego teatru Reduta jako scenograf, zaś w 1925–1926 dla teatru im. Bogusławskiego. Brał udział we wszystkich oficjalnych zagranicznych wystawach polskiej sztuki. Od roku 1945 profesor krakowskiego ASP.Jego twórczość malarska związana jest z formizmem i koloryzmem. W 1953 otrzymał nagrodę państwową II stopnia . W 1954, w 10 rocznicę Polski Ludowej został odznaczony Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski . W 1949 Prezydent RP Bolesław Bierut nadał mu Order Sztandaru Pracy II klasy

Niektóre prace[edytuj
1917: rzeźba Popiersie T. Czyżewskiego
1922: projekt pomnika Adama Mickiewicza
1928: obraz Pejzaż z Cagnes



Marcin Miller (ur. 27 maja 1970 w Prostkach koło Ełku) – lider i wokalista zespołu disco polo Boys.Oprócz 31 płyt nagranych z macierzystą grupą, wydał także w 1999 roku solową płytę pt. Zakochany facet. Ma na swoim koncie występ w filmie z 1997 pt. Kochaj i rób co chcesz oraz z 2004 pt. Trzymajmy się planu. Kompozytor i autor tekstów. Jego utwory takie jak Wolność, Kochana uwierz mi, Łobuz, Chłop z mazur czy Jesteś szalona stały się przebojami. 6 grudnia 2007 Miller wraz z zespołem po 2 latach przerwy wydał płytę Na Lajcie. W 2008 wydał płytę Remix na Lajcie. W roku 2009 wydał płytę Dicho a w styczniu 2010 Rock Boys na zlecenie Media Way (Bauer Music).



2 marca 2008 wszedł do domu Wielkiego Brata w programie Big Brother VIP. Dobrowolnie odszedł z domu 21 marca, po 19 dniach. 14 marca 2009 był jurorem specjalnym w programie Jak oni śpiewają. Od 6 października 2012 do 15 grudnia 2012 prowadził program z gatunku talent show pt. „Disco Star”, emitowany na antenie Polo TV. Od 22 marca 2014 prowadzi II edycję programu, zasiada również w jury.



Od 5 września do 17 października 2014 brał udział w drugiej emitowanej przez telewizję Polsat edycji programu Dancing with the Stars: Taniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Nina Tyrka. Z programu odpadli w siódmym odcinku, zajmując 7. miejsce.Od 14 marca 2015 prowadzący III edycji Disco Star, również zasiada w jury.Jest dzieckiem Marii i Waldemara Millerów. Swojemu przedwcześnie zmarłemu ojcu poświęcił utwór Po prostu Waldi. Ma żonę Annę i dwóch synów Alana i Adriana. Obecnie mieszka w Ełku. Przez 3 miesiące był studentem AGH w Krakowie

 Iwan Iwanowicz Katajew (ros. Иван Иванович Катаев; ur. 14 maja/27 maja 1902 w Moskwie, zm. 19 sierpnia 1937) − rosyjski pisarz. W 1919 roku wstąpił do Armii Czerwonej i KPZR. Po odbyciu służby wojskowej studiował na Wydziale Gospodarczym Uniwersytetu Moskiewskiego.W 1926 związał się z ugrupowaniem literackim Pieriewał, według którego główne zadanie sztuki to odkrywanie obiektywnej rzeczywistości, przesłoniętej tradycyjnymi wyobrażeniami. Aresztowany i rozstrzelany podczas stalinowskich represji w 1937, a zrehabilitowany w 1956.
Twórczość
zbiór nowel Serce (1928),
Mleko (1930),
Szosa Leningradzka (1933).


1380045_845715692142440_1398321948385540705_n


Joanna Koroniewska-Dowbor (ur. 27 maja 1978 w Toruniu) – polska aktorka. Znana z roli w serialu M jak miłość.W okresie szkolnym wraz z, m.in. Magdaleną Czerwińską, Piotrem Głowackim i Alicją Rapsiewicz grała w toruńskim Spiętym Teatrze Spinaczy. Jest absolwentką Szkoły Podstawowej nr 24 im. Bohaterów Września 1939 r. w Toruniu oraz toruńskiej „dziesiątki”. Ukończyła PWSFTviT w Łodzi oraz Warszawską Szkołę Reklamy.

W 2006 wzięła udział w trzeciej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Robert Kochanek. Zajęli 3. miejsce. Od 13 marca do 3 kwietnia 2010 razem z Łukaszem Zagrobelnym, który był jej trenerem wokalnym, brała udział w programie telewizji Polsat Tylko nas dwoje. Zajęli 8. miejsce, odpadając w 4 odcinku.W marcu 2010 aktorka nominowana została w plebiscycie Viva! Najpiękniejsi do tytułu najpiękniejszej Polki.Od marca do listopada 2012 była kapitanem jednej z drużyn w programie Kocham Cię Polsko!, w którym zastąpiła Marzenę Rogalską. 20 kwietnia tego samego roku w stacji TLC zadebiutował program Matka czy nastolatka, którego była gospodynią. W tym okresie Koroniewska została również ambasadorką linii kosmetycznej Avon Solutions. W 2013 wystąpiła w kampanii reklamowej lodów marki Koral[7] oraz obuwniczej firmy Wojas. Od 10 marca 2015 prowadzi w Polsacie program kulinarny Tajemniczy składnik.Aktorka biegle włada językiem angielskim i rosyjskim. Ma starszego o dwa lata przyrodniego brata Jacka. 13 sierpnia 2009 urodziła córkę Janinę, której ojcem jest prezenter telewizyjny Maciej Dowbor. 26 grudnia 2014 para pobrała się.
Teatr
2004: Love me tender (reż. Dorota Stalińska) w Teatrze Rampa w Warszawie
2005: Seks, chemia i latanie (reż. Marcin Sosnowski) w Teatrze Bajka w Warszawie
2006: Pół żartem, pół sercem (reż. Marcin Sławiński) w Teatrze Komedia w Warszawie
2007: Jabłko (reż. Tomasz Dutkiewicz) w Teatrze Komedia w Warszawie
2008: After Ashley SHOW (reż. Marcin Sławiński) w Teatrze Komedia w Warszawie
2011: Fotki z wakacji (reż. Tomasz Dutkiewicz) w Teatrze Komedia w Warszawie
Filmografia
1999: Daleko
2000–2013: M jak miłość jako Małgorzata Chodakowska, córka Mostowiaków (odc. 1–1005)
2000: Ty, twoje piwo i to, jaki jesteś wspaniały
2001: Trzy związki
2003: Zwierzę powierzchni jako Magda
2006: Cold Kenya jako Magda
2006: Lot marzeń jako Sally Morris
2008: Niania jako ona sama (odc. 111)
2010–2011: Daleko od noszy jako mecenas Alicja (odc. 173–216)
2012: Julia jako Patrycja, dawna miłość Janka Janickiego (odc. 62–63)
2012: Hotel 52 jako Diana Lesiak, narzeczona księdza Bartka (odc. 72)
2013: Komisarz Alex jako aktorka Ola Czoper (odc. 43)