Olga Bończyk i jej kulinarne przepisy!

Olga Bończyk i jej kulinarne przepisy!


Olga Bończyk

W książce „Gwiazdy gotują dla nas” opowiada o swoich kuchennych eksperymentach. Twierdzi, że uwielbia jeść, a nie lubi odtwarzać ciągle tych samych potraw, dlatego wymyśla własne przepisy, kombinuje, odkrywa nowe smaki. Przez całe swoje dzieciństwo i młodość nie znosiła ryb, a teraz stała się ich wielką fanką. „Ryby dzisiaj jem w każdej postaci. Unikam smażenia, ale robię ryby pieczone, zawijane, roladki – smaczne i lekkie, żeby bez wyrzutów sumienia można było zjeść dwa kawałki, a nie jeden”- mówi Olga Bończyk. Poznajcie jej przepis na roladki z ryby!

Roladki z ryby 

Składniki: panga lub sola, marynowany imbir różowy lub biały, cukinia lub por, banan, sól, masło

Panga to duża ryba, więc trzeba ją pokroić na cienkie plastry, nie grubsze niż jeden centymetr. Długie paski cukinii obsmażam na suchej patelni do momentu aż zwiotczeją. Jeżeli bierzemy pory, trzeba je zblanszować: ja robię to w parowarze, ale można po prostu wrzucić je na 3 minuty do gotującej wody. Banan kroję na kilka kawałków. Na posolonym kawałku ryby układam dwa-trzy kawałeczki imbiru, kawałek banana, zawijam w zgrabną roladkę, którą z kolei zawijam w cukinię lub por. Spinam wykałaczką i wkładam do brytfanny. Na każdy z kawałków kładę wiórek masła, po czym wstawiam brytfannę do piekarnika (180-200 stopni) na 20-25 minut. Roladki można również robić bez banana. Danie podaję z moją ulubioną zieloną sałatą, na którą przepis poniżej.

Zielona sałata

Składniki: mieszanka sałat, truskawki, koperek, ziarna sezamu, miód, ocet balsamiczny, oliwa

Biorę szpinak i mieszane sałaty, można też dodać rukolę, listki bazylii. Do zieleniny dodaję truskawki pokrojone wzdłuż albo w poprzek, posiekany koperek, ziarna sezamu i słonecznika uprażone na suchej patelni. Całość polewam sosem: miód zagotowuję w rondelku z identyczną ilością octu balsamicznego. Studzę i mieszam z odrobiną oliwy.