Podróż do Puerto Vallarta w Meksyku – część I

Podróż do Puerto Vallarta w Meksyku – część I


Kocham Meksyk od Morza Karaibskiego do Morza Corteza, od Zatoki Meksykańskiej do Oceanu Spokojnego. Dlatego już po raz piąty udałem się w podróż po tym kraju. Jak? Bez planu (Cinco de Mayo) na nosa. Na początek lecę do Puerto Vallarta,  w pobliżu miastaTequila, które stało się sławne dzięki wspaniałemu alkoholowi* z rdzenia niebieskiej Agawy. Drodzy przyjaciele,  obiecuję wysyłać Wam zdjęcia na Facebooka z Meksyku w maju. Jestem szczerze zainteresowany tym czy Was zaciekawią?!

Люблю я Мексику – от Карибского моря до моря Кортеса, от Мексиканского залива до Тихого океана. Поэтому в пятый раз лечу в эту страну. Как-никак, Синко де Майо на носу. На сей раз, лечу в Пуэрто-Вальярту, поближе к Текиле, городку, который стал знаменит благодаря великолепному алкоголю из сердцевины голубой агавы. Моим искренним друзьям, искренним, по Facebook обещаю посылать фотографии майской Мексики. Мне всегда интересна ваша реакция!!!


Puerto mapa


 


*Mezcal (lub mescal) – narodowa wódka meksykańska o lekko słomkowym kolorze. Odmianą mezcalu najbardziej znaną poza granicami Meksyku jest tequila. W przeciwieństwie jednak do tequili tradycyjny mezcal jest nie destylatem sporządzonym ze sfermentowanego soku, lecz z całego rdzenia (piña) agawy. Różnica dotyczy również gatunku agawy użytego do produkcji, mezcal wytwarza się z wielu gatunków agaw zielonych, natomiast tequilę wyłącznie z agawy niebieskiej (Agave tequilana) i to tylko w określonym regionie kraju. Do tequili nigdy nie dodaje się gąsienic, natomiast niektóre mezcale (oznaczone często jako „con gusano”) zawierają larwę ćmy z gatunku Hypopta agavis (hiszp. chilocuil, chinicuil, tecol), żerującej na agawie bądź larwę owada z gatunku Scyphophorus acupunctatus.


Agave_tequilana0 Hearts_of_tequila_agaves
Agave tequilana  Rdzenie agawy (tzw. piñas)

Mezkal Gąsienice
Mezcal Gąsienice (hiszp. gusanos) wrzucane do butelek

Raphael Hakopdjanian

Cdn.