Przed polsko-irlandzkim weselem. Moda na Lody w Guinnessie.

Przed polsko-irlandzkim weselem. Moda na Lody w Guinnessie.


Irlandzka stacja kulinarna

Przy ślubach międzynarodowych trudno pogodzić na jednym weselu zwyczaje kulinarne obu rodzin. Dlatego na przykład w przypadku wesela polsko-irlandzkiego, jeśli wesele odbywa się w Polsce, warto przygotować tzw. Irlandzką stację kulinarną, czyli stół z typowymi przysmakami tego kraju – np. sery irlandzkie. Obowiązkowo musi być Guinness. Nie zaszkodziłyby dwa/trzy rodzaje oryginalnej Whisky  Dla zagranicznych gości będzie to miłe zaskoczenie i na pewno chętnie zwrócą się w stronę swoich ulubionych potraw, natomiast dla pozostałych będzie to okazja do poznania nieco kultury i smaków innego kraju.
Inspiracją niech będzie obrazek – refleksje  irlandzkiego dzieciństwa. Gdyby te wszystkie smakołyki zgromadzić na naszym irlandzkim stole?

Dzieciństwo_1

Słodki stolik, czyli candy bar

Dobrym kontrapunktem dla irlandzkiego stołu kulinarnego będzie słodki stolik. Najczęściej odwiedzane miejsce na weselach. I to nie tylko przez dzieci! Zamiast standardowych ciast na wielkich paterach stawianych na stołach, zaskocz swoich gości ślicznym (i pysznym!) candy barem.

Mogą się tam znaleźć m.in.:

  • kruche ciasteczka,
  • cakepops’y, czyli małe, urocze ciasteczka na patyku w najróżniejszych kształtach i kolorach,
  • cupcakes’y, czyli pięknie ozdobione muffinki,
  • makaroniki, czyli bajecznie kolorowe okrągłe ciasteczka z kremem,
  • draże, m&ms’y, żelki,
  • lizaki, cukierki, eklerki,
  • pianki, ptysie, bezy.

Słodki stół koniecznie trzeba tak zaaranżować, aby był spójny z tematem przewodnim wesela. Więc mogłyby się na nim znaleźć np. irlandzkie słodkości.

Lody w Guinnessie

Jak donosi Irishcentral.com, przepis na pływające w Guinnessie lody cieszy się ostatnio ogromną popularnością.

Do przyrządzenia najprostszej wersji wystarczy mieć tylko waniliowe albo czekoladowe lody i Guinnessa.
Irlandzka receptura jest w stanie sprostać najbardziej wybrednym wymaganiom smakowym miłośników zarowno piwa, jak i lodów.

Sposób przygotowania:
Piwo należy schłodzić.
Lody rozporcjować do wysokich szklanek i zalać piwem kawowym.
UWAGA – piwo lubi się wzburzyć i ucieka ze szklanki 😉
Trzeba być ostrożnym podczas przygotowania deseru 😉

Jednak ciekawych wariacji jest sporo.

Oto dwa inne sposoby na przygotowanie tego modnego deseru:

 

Źródła: https://wesele123.pl/porady-i-ciekawostki

Lody w Guinnessie – idealne zakończenie tygodnia