Foto: http://ulicaekologiczna.pl/
Zupę tę gotuję dzień wcześniej , wtedy jest bardziej esencjonalna . Dwie garście suszonych grzybów – tylko borowiki i podgrzybki ! – wrzucam do rondla i zalewam 1,5 do 2 litrów wody. Gotuje 10 minut, dodaję świeże grzyby: dwie garście lub 10 sztuk – średnich i małych. Poza sezonem grzybowym dodaję grzyby mrożone. Gotuje do miękkości, co trwa około 10, 15 minut. Po ugotowaniu dodaję dwie kostki rosołowe Winiary. Jeśli mam dużo czasu, wcześniej gotuje bulion , do bulionu wrzucamy grzyby. Zupę podaję z makaronem sojowym i z pokrajanymi w paski grzybami.
Składniki:
*grzyby suszone,
*świeże grzyby lub mrożone,
*dwie kostki rosołowe,
*makaron sojowy
/RP/