Przepis na noworocznego karpia – Do Siego 2018 Roku
Dzisiaj robimy karpia – przepis jest łatwy. Tym razem nie będzie to karp po żydowsku! Przepis na noworocznego karpia Karpia … Czytaj więcej
Święta Bożego Narodzenia w Irlandii
Foto tytułowe: http://www.mojazielonairlandia.com/ Żródło: http://panoramairl.com/ Święta Bożego Narodzenia. Wigilia w Polsce – inaczej niż w Irlandii – ma szczególne znaczenie emocjonalne. „Jest … Czytaj więcej
17 marca Guinness leje się strumieniami
Źródło: Podróże. pl Karolina Tomas, 14.03.2017 Na czym polega fenomen irlandzkiego piwó zwyczaje na świecie fot.: www.shutterstock.comGuinness Guinness mieni się … Czytaj więcej
Otyli mężczyźni „dają radę” dłużej
Kolejne odkrycia naukowców na temat tłuszczu Jak tam Wasze postanowienia w sprawie odchudzania. Udaje wam się wytrwać w dietach … Czytaj więcej
Olga Bołaczyk i jej kulinarne przepisy!
Olga Bołaczyk W ksiłaóce „Gwiazdy gotujła dla nas” opowiada o swoich kuchennych eksperymentach. Twierdzi, óe uwielbia jełała, a nie lubi … Czytaj więcej
Moje Skarby, rehabilitacja, katering dietetyczny i wystawa fotografii na urodziny
Foto tytułowe: od lewej, Gosia & Sean Dublin; Wojtek, Kamilka & Marcin Słupsk. Czy byłaś już w Porthos Helen Moda … Czytaj więcej
JULIA DYBOWSKA, DIETA POLSKIEJ BARBIE
Dobra Dieta przygotowywana z pasji KIM JEST JULIA DYBOWSKA ? – PIERWSZA POLSKA ŻYWA BARBIE Julia Dybowska, o której … Czytaj więcej
Mleko migdałowe napój nie dla małych dzieci
A wracając do tematu diety! Tak, wiem, wiem, ile można… W nieskończoność! Bardzo modne od dłuższego czasu jest zastępowanie mleka … Czytaj więcej
Sikorki zaciskają dzióbki, dobra dieta w środę
http://dobradieta.waw.pl/Catering-Dietetyczny-Warszawa#oferta: Dobra dieta. Trzeciego dnia,nie wytrzymałem. Nie pomogły wczorajsze wywody Oli na temat negatywnego wpływu słodyczy na naszą psychikę;. Czytaj … Czytaj więcej
Dobra dieta a Twoje zdrowie psychiczne
http://dobradieta.waw.pl/Catering-Dietetyczny-Warszawa#oferta: Dobrej dieta. Mijał drugi dzień . . Rutynowo, z Heleną jedliśmy obiad na kolację: szaszłyk z tofu w stylu … Czytaj więcej
Dietó Nie jedz na mieście
Dobra dieta. Na moje 70 urodziny otrzymałem od moich Orłów / Sokołów Wysokiego lotu rehabilitację domową i katering dietetyczny. Tym … Czytaj więcej
U Kucharzy w Arsenale – futurologia z kart menu
Trzeci dzień świąt majowych. W restauracji U Kucharzy w Arsenale w Warszawie przeglądaliśmy z Heleną kartę menu. Ciekawostką jest to, … Czytaj więcej
Wydrukuj i schowaj ! Twoje dzieci będą tego potrzebować !!!
Naczynia stołowe Naczynia stołowe i stół to dziś przedmioty tak powszechne, że zdają się błahe i wydaje się, że istnieją w … Czytaj więcej
Wspaniałych Urodzin Pradziadku
Dziś imieniny Leona. Tego dnia 167 lat temu przyszedł na świat wielki polski podróżnik, fotograf, przyrodnik i badacz ludów Azji … Czytaj więcej
Tłusty czwartek – oto rozwiązanie, gdy mąż nie lubi słodkości
W tłusty czwartek trzeba uważać, aby się nie przejeść. Podobno, aby spalić kalorie po zjedzeniu jednego pączka trzeba… leżeć przed … Czytaj więcej
Śmiercionośna moc długopisów
Na wielu malutkich, kilkucentymetrowych figurkach i zabawkach widnieje ostrzeżenie przed niebezpieczeństwem, jakie mogą nieść za sobą, gdy trafią w niepowołane … Czytaj więcej
Najmodniejszy tort weselny
Co ma wspólnego ciasto ze skałą? Teoretycznie nic, chyba że wyjdzie nam zakalec twardy jak kamień. Idąc tropem piernika z wiatrakiem można … Czytaj więcej
Nowa piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia podczas Narodowego Kongresu Żywieniowego, który odbył się w ostatnią środę (20 stycznia) w Warszawie przedstawił … Czytaj więcej
Czosnek Barszczewskiego
Czosnek Barszczewskiego (Allium barsczewskii – Lipsky) – gatunek byliny należący do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae) i podrodziny czosnkowych (Allioideae Herbert). Występuje … Czytaj więcej
Jedna wersja na wszystko
Wszędzie na świecie troska o odpowiednie żywienie zyskuje na znaczeniu. Światowy gigant musi się jakoś bronić, by nie stracić swojej … Czytaj więcej
Mity na temat zdrowego jedzenia
Czasami bywa tak, że zawieszamy się na starych nawykach. Dobrze jest przewietrzyć stereotypy, zawsze czegoś ciekawego można się dowiedzieć. Dziennik … Czytaj więcej
Zbyt słodko w Meksyku
Temat diet bombarduje nas zewsząd, dlatego my… zbombardujemy was także! Uwaga, leci granat! Według dietetyków powinno się unikać węglowodanów, inni … Czytaj więcej
Na niektóre produkty spożywcze lepiej tylko patrzeć
Jeśli postanowiliście od pierwszego stycznia wziąć się za swoją wagę w sposób bardziej skomplikowany niż ten najprostszy – po prostu … Czytaj więcej
Tłusta sałatka z „maka”
Witamy w nowym roku! Przepraszam, nie powinnam krzyczeć… Jednym ze sposobów na posylwestrowy ból głowy jest spożycie witaminy C – … Czytaj więcej
Banan tylko ze skórką!
Być może będzie to najdziwniejsza wiadomość w tym roku. Kto wie, czy po niej wasz świat pozostanie wciąż taki sam. … Czytaj więcej
MOJA ULUBIONA ZUPA GRZYBOWA
[avatar user=”porthos” size=”thumbnail” align=”center”]Richard Porthos[/avatar] Foto: http://ulicaekologiczna.pl/ Zupę tę gotuję dzień wcześniej , wtedy jest bardziej esencjonalna . Dwie garście suszonych … Czytaj więcej
No tea time
Herbatka o piątej? Już nie te czasy. Według najnowszych sondaży Brytyjczycy przestają tak chętnie jak kiedyś pić herbatę. Heraklit z … Czytaj więcej
Drinki z łez
Jeżeli lubicie kulinarne eksperymenty, nie możecie ominąć pewnego zjawiska, które właśnie dało o sobie znać w Londynie. Tak naprawdę marka … Czytaj więcej
Rybka rozpozna twarz
Dla naukowców umysł zwierząt ciągle stanowi zagadkę. Wiadomo, że najinteligentniejsze są małpy, największym przyjacielem człowieka jest pies, kot to kosmita, … Czytaj więcej
Kiedy w lodówce hula wiatr
Dzwonią znajomi, mówią, że będą za piętnaście minut. Otwierasz lodówkę, a tam światło. I sałata. „No tak, gdyby znajomi byli … Czytaj więcej
Sztuka, nie tylko kulinarna
W drugiej połowie września Gosia przyleciała na weekend do Warszawy. Było ciepło. Pogoda wspaniała. Miasto szczególnie wieczorami, rozświetlone i rozbawione … Czytaj więcej
Nocne Menu Warszawy (1)
19/20 września br. Agentki specjalne „LaPinede/ Blog z Kapelusza” Alicja i Gosia (Słupsk & Dublin) otrzymały tajne zlecenie wyszukania ciekawego miejsca … Czytaj więcej
Irlandzki hotel najlepszy na świecie
Hey Tato, w piątek pojechałyśmy z mamą do Ashford Castle, który zyskał miano najlepszego hotelu na świecie. Foto: Gosia. Usytuowany w … Czytaj więcej
Rok 2015 jest rokiem Kozy
Stara Gwardia trzyma się dobrze! Całą trójką – ja, redaktor Elżbieta i kolega z Holandii, Eryk – kontynuując rajd … Czytaj więcej
Gwiazdy nam gotują, a autorka uczy zachowania przy stole
„Gwiazdy gotują dla nas” to niezwykle ciekawa pozycja pani Elżbiety Junosza-Stępkowskiej, w której opowiada nam o swoich spotkaniach z gwiazdami … Czytaj więcej
Blog z kapelusza zaprasza na piknik 28 czerwca pod Warszawę
Blog z kapelusza zaprasza – Swoich Czytelników na rodzinny piknik ludzi biznesu – również na Stoisko Firmy Porthos Serdecznie … Czytaj więcej
Jaśkowy Młyn – To jest TO
Lubicie dobrze zjeść? My tak dlatego juz nie możemy sie doczekać kiedy nasza kuchnię opanują Iwona i Bogdan z www.gotujemywdomu.com … Czytaj więcej
Niebo i Ziemia – przepis na kaszankę
Przepis przywieziony z „Restauracji pod Okrętem” w Dusseldorfie. Kaszanka „Niebo i Ziemia” (z kuchni niemieckiej) Czas przygotowania: 35 min. … Czytaj więcej
Zdrowie w 5 kolorowych odsłonach!
Zdrowie w 5 kolorowych odsłonach! (zdj: napieramy.pl) #ufamynaturze
Warszawa, koniec lat 60-tych
Warszawa,koniec lat 60-tych,…Tadeusz Zagożdziński
Surrealistyczne jaja…
Surrealistyczne jaja według Oriol Balaguera! Żródlo: VU MAG