14 lipca urodzilli się: Maciej Miecznikowski…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Maciej Miecznikowski (ur. 14 lipca 1969 w Pobłociu) – polski piosenkarz, muzyk i prezenter telewizyjny. Członek Akademii Fonograficznej ZPAV.

Sara Chmiel (ur. 14 lipca 1991 w Dąbrowie Tarnowskiej) – polska piosenkarka, aktorka musicalowa, kompozytorka i autorka tekstów.

Anna Zagórska (ur. 14 lipca 1964 w Łodzi) – polska aktorka, specjalistka techniki mowy i zasad wymowy publicznej.


1

1

 

Maciej Miecznikowski     (przejdź do: Sara Chmiel  Anna Zagórska)

miecznikowski2

Z wykształcenia jest śpiewakiem operowym (bas), ukończył Akademię Muzyczną w Gdańsku. Uprawiał wszystkie gatunki muzyczne od śpiewu chóralnego poprzez punk i blues (m.in. przez rok był wokalistą Püdelsów). Od 2001 do 2013[3], kiedy jego rolę przejęła Katarzyna Pakosińska, był liderem zespołu Leszcze, znanego z przebojów Kombinuj dziewczyno, Genowefa. Za piosenkę Ta dziewczyna zespół otrzymał Nagrodę Dziennikarzy na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu.[4] Przez kilka lat występował również z kabaretem DKD. Od października 2004 Miecznikowski występuje jako solista w oratoriach Świętokrzyska Golgota, Tu es Petrus, Psałterz Wrześniowy Zbigniewa Książka i Piotra Rubika. W 2007 brał udział w nagrywaniu oratorium Bartosza Gliniaka i Zbigniewa Książka Siedem pieśni Marii.

Brał udział w wielu programach telewizyjnych i koncertach. W kilku z nich wystąpił jako prowadzący: Śpiewanie na ekranie, Dajmy im szkołę. Od 9 marca 2008 do 3 czerwca 2012 prowadził program rozrywkowy Tak to leciało!. W 2011 wziął udział w programie Bitwa na głosy, gdzie skompletował zespół z Gdyni – jego drużyna znalazła się na czwartym miejscu, odpadając w ósmym odcinku. W 2012 roku rozpoczął pracę nad pierwszą solową płytą[5], która ukazała się w 2014 roku nakładem wytwórni Dream Music. Album Będzie z nami dobrze, promował singel „Mamy coś”.

Maciej jest ojcem dwojga dzieci.


2

 

 

Sara Chmiel     (przejdź do: Maciej Miecznikowski  Anna Zagórska)

chmiel

W 2011 roku Sara została wokalistą zespołu Łzy. W tym samym roku zespół Łzy wydał z Sarą swoją siódmą płytą zatytułowaną „Bez słów”.

Sara Chmiel jest absolwentką Szkoły Muzycznej I stopnia im. Krzysztofa Pendereckiego w Dębicy w klasie fortepianu, byłą wokalistka tercetu Mocha, z którym wystąpiła na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 2009 gdzie zdobyła II nagrodę oraz w III edycji programu „Mam talent!”.

Udział w festiwalach:

  • Międzynarodowy Festiwal Młodych Talentów „Kaunas Talent” na Litwie, 2007 – I miejsce
  • Międzynarodowy Festiwal „Srebrna Yantra” – I miejsce
  • XLVI Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu, 2009 – II miejsce w kategorii Debiuty
  • Międzynarodowy Festiwal „Małe Gwiazdeczki” w Bułgarii – Grand Prix
  • Finalistka Międzynarodowego Festiwalu Telewizyjnego „New Wave” na Łotwie (jako druga po Marinie Łuczenko reprezentowała Polskę w tym festiwalu. Jej imię i nazwisko widnieje w alei gwiazd w Jurmali, jednym z nadmorskich miast na Łotwie, w którym odbył się finał tego festiwalu)

W roku 2009 wygrała casting do musicalu „High School Musical on stage”, gdzie zagrała rolę Gabrieli Montez. Premiera musicalu w reżyserii Tomasza Dudkiewicza odbyła się we wrześniu 2009 roku w Gliwickim Teatrze Muzycznym. W roku 2010 zagrała w musicalu „Hair” w reżyserii Wojciecha Kościelniaka również w Gliwickim Teatrze muzycznym. W 2010 współpracowała z reżyserem Wojciechem Kościelniakiem przy jego autorskim musicalu „Summertime”, którego premiera odbyła się we wrześniu 2010 roku w Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu.


3

3

 

Anna Zagórska     (przejdź do: Maciej Miecznikowski  Sara Chmiel)

Anna Zagórska


W 1988 ukończyła studia na Wydziale Aktorskim łódzkiej PWSFTViT. Jest wykładowcą Akademii Teatralnej w Warszawie. Przez 10 lat była związana z Teatrem Polskim w Warszawie. Mężem aktorki jest aktor Cezary Morawski.

Filmografia

  • 1982: Pensja pani Latter − uczennica na pensji pani Latter
  • 1985: Spowiedź dziecięcia wieku − dziewczyna tańcząca na zabawie
  • 1988: Dekalog VIII − studentka wypowiadająca się na wykładzie Zofii
  • 1991: Panny i wdowy − internowana
  • 1991: Panny i wdowy − internowana
  • 2000−2006: M jak miłość − sędzia Ula Kowalska, koleżanka Marty
  • 2004−2005: Pensjonat pod Różą − Aśka, przyjaciółka Bogny (odc. 33); prawniczka (odc. 47)

Dubbing

  • 2006: Ciekawski George − Maggie
  • 2008: Mysi agenci − Mariola
  • 2008: Lato Muminków − Filifionka
  • 2009: Ciekawski George 2 − Maggie