15 lipca urodzilli się: Marlena Drozdowska…

15 lipca urodzilli się: Marlena Drozdowska…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 3

Marlena Drozdowska (ur. 15 lipca 1958 w Giżycku) – polska piosenkarka. Absolwentka Wydziału Piosenkarskiego Średniej Szkoły Muzycznej w Warszawie.

Stanisław Drzewiecki (ur. 1987) – polski pianista, kompozytor, laureat międzynarodowych konkursów pianistycznych.

Tomasz Olszewski (ur. 15 lipca 1960 w Gdańsku) – autor tekstów, kompozytor, wykonawca, dziennikarz radiowy i telewizyjny.


1

1

 

Marlena Drozdowska     (przejdź do: Stanisław Drzewiecki – Tomasz Olszewski)

drozdowska02

Debiutowała w 1973 na FPiPS w Krakowie. W tym samym roku rozpoczęła współpracę z Grupą I, z którą na XII Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1974 wykonała piosenkę „Radość o poranku” (muz. Juliusz Loranc, sł. Jonasz Kofta) i zdobyła nagrodę Ministra Kultury i Sztuki. W latach 1976–1980 występowała w niemieckim zespole wokalnym Gerd Michaelis Chor. Współpracowała też z kabaretem Pod Egidą.

Do 1985 koncertowała z własnym zespołem Hotline głównie w dyskotekach w zachodniej Europie, m.in. w RFN, Austrii oraz Szwajcarii. W 1985 wróciła do Polski i wydała swoją pierwszą solową płytę, będącą wynikiem współpracy z kompozytorem Andrzejem Korzyńskim. Pochodząca z tej płyty piosenka „Bajadera plaża” została przebojem Lata z Radiem 1986 w plebiscycie słuchaczy. Latem 1991 roku piosenkarka wraz z aktorem Markiem Kondratemnagrała kasetę, która w zamierzeniu miała być parodią chodnikowo-straganowych przebojów. Ukazanie się tego nagrania wywołało jednak skutek odwrotny od zamierzonego, bowiem piosenka Mydełko Fa, z tekstem Andrzeja Korzyńskiego zdobyła bardzo dużą popularność wśród zwolennikówdisco polo i stała się wielkim przebojem. Miłośnicy polskiego disco nie zauważyli prześmiewczego charakteru piosenki i przyjęli ją niemalże za swój hymn. Mydełko Fa przez kilka miesięcy utrzymywało się również na pierwszym miejscu międzynarodowej listy przebojów radia For You w Chicago.

Współpracowała też z kompozytorem Januszem Piątkowskim, który był najbliższy muzycznym aspiracjom piosenkarki.

Jej mężem jest Jan Drozdowski, gitarzysta i szef artystyczny przedsięwzięć muzycznych piosenkarki.

 

Nagrody

  • 1974 – nagroda Ministra Kultury i Sztuki za utwór Radość o poranku
  • 1996 – nagroda na festiwalu Bratysławska lira za piosenkę Wołaj

 

Dyskografia

Solowa
  • 1990 LP Marlena Drozdowska: Bajadera plaża (Pronit PLP-0124)
  • 1990 LP Marlena Drozdowska: Dziewczyna glina (Muza SX-3046)
  • 1995 CD Marlena Drozdowska: Wołaj (Koch International)
  • 1996 CD Marlena Drozdowska: Moje najlepsze (Koch International)
  • 1998 CD Marlena Drozdowska: Łatwe życie (ZPR Records)
  • 2005 CD Marlena Drozdowska: Czasami nie jest źle (Marlena Production)
  • 2007 CD Marlena Drozdowska: Kolędy (Marlena Production)
Składanki
  • 1974 LP różni wykonawcy: Opole ’74 – Premiery (Muza SXL 1131)
  • 198? SP Marlena Drozdowska / Irena Santor, Marian Kociniak: Przeboje Lata z radiem (Tonpress S-643)
  • 1988 LP różni wykonawcy: Pan Kleks w kosmosie (Polton LPP-036)
  • 1991 LP różni wykonawcy: Magic Box czyli tajemnica Melośmiacza – Musical (LP, Muza SX-3039/40)
Sesyjna
  • 1986 LP Piotr Fronczewski: Na progu raju (Polton LPP-029)

2

 

 

Stanisław Drzewiecki     (przejdź do: Marlena Drozdowska  Tomasz Olszewski)

drzewiecki

Urodził się 15 lipca 1987 w Moskwie. Jest synem pianistów: Jarosława Drzewieckiego i Tatiany Szebanowej.

Naukę gry na fortepianie rozpoczął w wieku czterech lat pod kierunkiem prof. Idy Leszczyńskiej w Szkole Muzycznej w Moskwie. Kształcił się pod kierunkiem Wiery Nosiny, Tatiany Szebanowej iWiktora Mierżanowa. W 1992 r., jako niespełna pięciolatek, zadebiutował solo w wielkiej sali koncertowej im. P. Czajkowskiego w Moskwie. Jako laureat Moskiewskiego Konkursu Pianistycznego wystąpił w tej znamienitej sali jeszcze kilkakrotnie, grając tym razem z orkiestrą koncerty J. Haydna (1993) i W.A. Mozarta (1997).

W 1993 r., w wieku 6 lat, odbył swoje pierwsze tournée koncertowe po Japonii, wraz z „Sinfonią Varsovia”. Rok później zadebiutował w Studiu Koncertowym Polskiego Radia im. Witolda Lutosławskiego w Warszawie, gdzie na koncercie, transmitowanym przez TVP, wykonał koncert J. Haydna z „Sinfonią Varsovia” pod dyrekcją Grzegorza Nowaka. Następnie wystąpił na estradach Londynu, Vancouver, Bergen, Tallinna, Wiednia, Paryża, Brukseli, Moskwy. Inaugurował sezon koncertowy w Bazylei, XXXIV Bydgoski Festiwal Muzyczny, X Dni teatru i Muzyki wPoznaniu, Festiwal Chopinowski w Kanadzie, Europalia 2001 w Belgii, Dni Polski w Austrii (2002), Festiwal Radia Francuskiego w Montpellier, Festiwal Radia Duńskiego w Kopenhadze, Festiwal Narodów w Niemczech (2002). W sierpniu 2002 r. zagrał koncert F. Chopina z orkiestrą w Los Angeles.

Był uczniem Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych nr 4 im. Karola Szymanowskiego w Warszawie w klasie fortepianu Tatiany Szebanowej. Ostatnio był studentem Akademii Muzycznej w Warszawie w klasie prof. Andrzeja Jasińskiego. W swoim repertuarze posiada kilkanaście koncertów fortepianowych, które wykonał z wieloma znakomitymi polskimi oraz zagranicznymi dyrygentami, jak np. José Cura (Argentyna).

Jego żoną jest pochodząca z Łotwy pianistka Jekaterina Drzewiecka (z domu Sarajewa).

Stanisław Drzewiecki jest również prezesem firmy Drzewiecki Design zajmującej się tworzeniem oprogramowania do symulatorów lotów.

 

Wybrane nagrody i wyróżnienia

  • laureat Moskiewskiego Konkursu Pianistycznego
  • Grand Prix na Europejskim Festiwalu Telewizyjnym w Alicante w Hiszpanii (1999)
  • nominacje do Fryderyka ’98 i ’99
  • Grand Prix X Konkursu Eurowizji dla Młodych Muzyków w Bergen w Norwegii
  • laureat Paszportu „Polityki” za rok 2000
  • stypendysta Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • stypendysta Fundacji Ewy Czeszejko-Sochackiej „Promocja Talentu”.

 

Dyskografia

  • Piano Concertos (Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart i Ludwig van Beethoven) (1998) – otrzymała nominację do nagrody „Fryderyk”;
  • My First Gift (1999) – otrzymała nominację do nagrody „Fryderyk”;
  • Chopin – Piano Concerto & 12 Etudes (2000, 2003) – otrzymała nominację do nagrody „Fryderyk”;
  • Liszt, Schumann – Romantic Piano Recital (2002) – pretendowała do miana „Złotej Płyty”;
  • W. A. Mozart – K.242, 365, 446 (2004);
  • The Soul of Russia – Tchaikovsky & Shostakovich (2005);
  • Chopin & Liszt – Selected Pieces (2006);
  • Drzewiecki plays in Atlanta (DVD, 2006).

3

 

 

Tomasz Olszewski     (przejdź do: Marlena Drozdowska  Stanisław Drzewiecki)

olszewski

Od 1995 roku prezenter Radia Gdańsk. Od 2001 r. do 2009 r. prowadził Brulion Kulturalny w TVP Gdańsk.

Tomasz Olszewski jest laureatem Ogólnopolskiego Przeglądu Piosenki Autorskiej OPPA (pierwsza nagroda), Spotkań Zamkowych „Śpiewajmy Poezję”, Spotkań Poetyckich im. Edwarda Stachury (Nagroda Publiczności). Członek Związku Polskich Autorów i Kompozytorów ZAKR.

 

Dyskografia

  • Przesiadka 1995
  • Lajf 2002
  • Odbijany 2010
  • Jest pięknie 2011

 

  • Advent Messenger
    [url=http://adventmessenger.org]Advent Messenger!..[/url]

  • adderall and celexa extreme drowsiness Xanax After Adderall Withdrawal . Vyvanse Wellbutrin Adderall Xr Xanax Anorexia Taking Adderall Paroxetine And Adderall can you take synthroid and adderall Mixing Ambien Adderall Adderall Weight Loss Tips . Aleve Adderall Wellbutrin Xl Adderall Cialis Adderall Interaction [url=https://www.netvibes.com/stratteraonline ]buy adderall online no rx[/url]. Effexor Adderall Mix Adderall And Xanax My Doctor Cheapest Diflucan Over The Counter Adderall cymbalta adderall .

  • Świetny artykuł. Interesujący, konkretny, życiowy. Nic dodać nic
    ująć.