27 lipca urodzili się: Natalia Lesz…

27 lipca urodzili się: Natalia Lesz…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Natalia Lesz (ur. 27 lipca 1981 w Warszawie) – polska piosenkarka i aktorka. Członkini Akademii Fonograficznej ZPAV,Amerykańskiego Stowarzyszenia Kompozytorów, Autorów i Wydawców (ASCAP) oraz Związku Artystów Scen Polskich(ZASP). Honorowa obywatelka Gruzji. Absolwentka Wydziału Aktorskiego Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim.

Magdalena Różczka (ur. 27 lipca 1978 w Nowej Soli) – polska aktorka filmowa, teatralna i dubbingowa.

Lucyna Malec (ur. 27 lipca 1966 w Bielsku-Białej) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, piosenkarka.


1

 

 

Natalia Lesz     (przejdź do: Magdalena Różczka  Lucyna Malec)

lesz2

Jest córką Aleksandra Lesza, założyciela firmy informatycznej Softbank, i Grażyny Lesz.

Przez osiem lat uczęszczała do Szkoły Baletowej w Warszawie. Uczyła się w Royal Academy of Dance w Londynie oraz Alvin Ailey American Dance Theater i Broadway Dance Center w Nowym Jorku. W 2004 ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim i otrzymała tytuł Bachelor of Fine Arts (B.F.A.) z wyróżnieniem.

Nad pierwszą płytą zatytułowaną Natalia Lesz pracowała w Los Angeles, początkowo z producentami: Johnem Poppo, Heather Holley, Robem Hoffmanem i Gregiem Wellsem, a później ze zdobywcą Nagrody Grammy Glenem Ballardem. Pochodzący z płyty singel „Power of Attraction” znalazł się na 24. miejscu notowania amerykańskiego magazynu „Billboard” Hot Dance Club Songs. Z tym utworem Lesz wystąpiła w półfinale 45. Międzynarodowego Sopot Festivalu. W 2008 artystka nagrodzona została statuetką VIVA Comet Awards w kategorii Debiut roku. Otrzymała również Superjedynkę w ramach 45. KFPP w Opolu, także w kategorii Debiut roku.

Występowała jako support przed koncertami Céline Dion, Miki i Patrici Kaas.

Od 7 września do 30 listopada 2008 brała udział w 8 edycji programu Taniec z gwiazdami, emitowanego na antenie stacji telewizyjnej TVN. Jej partnerem tanecznym był Łukasz Czarnecki. Zajęli 2. miejsce.

W 2009 wokalistka otrzymała nominację do Fryderyka w kategorii Fonograficzny debiut roku[13]. W czerwcu tego samego roku została ambasadorką kampanii „HELP dla życia bez tytoniu”. Podczas letniej trasy koncertowej HELP Summer Tour zachęcała ludzi do rzucenia palenia[14].

W 2010 za wykonanie utworu „RadioActive” w konkursie „Trendy” na festiwalu TOPtrendy 2010 w Sopocie otrzymała Nagrodę dziennikarzy.

W 2011 nagrała cover utworu Filipinek z 1968 roku, „Batumi”, który został wybrany przez rząd Gruzji jako utwór promujący ten kraj w Polsce. Do piosenki został nagrany teledysk. Zdjęcia do niego trwały 10 dni i były kręcone w Batumi w nadmorskim kurorcie w październiku 2011 roku. W czasie zdjęć policja zamykała całe ulice w Batumi, a w produkcji teledysku brał udziałcadillac z lat 50-tych i helikopter. 18 października 2011 ukazał się drugi album studyjny piosenkarki, That Girl, który za sprzedaż ponad 15 tysięcy egzemplarzy uzyskał status złotej płyty.

Od 15 stycznia do 15 marca 2013, przez dwa miesiące, teledysk Natalii Lesz do piosenki „Beat of My Heart” emitowany był na kanale HBO Plus Latin America w Brazylii, Meksyku, Argentynie, Kolumbii i Wenezueli.

W lipcu 2014 wokalistka została ambasadorką gruzińskiej wody mineralnej Borjomi.

Wiosną 2015 została opiekunem jednej z drużyn biorących udział w pierwszej edycji programu Mali Giganci, emitowanego przez TVN.


2

 

 

Magdalena Różczka     (przejdź do: Natalia Lesz  Lucyna Malec)

rozdzczka rozdzczka2

Uczyła się w Szkole Podstawowej nr 8 w Nowej Soli, potem w Liceum Ekonomicznym. W szkole średniej grała w amatorskim teatrze „Terminus A Quo” w rodzinnym mieście. W 2004 ukończyła Wydział Aktorski Akademii Teatralnej w Warszawie.

Zanim została zawodową aktorką, przez pół roku studiowała informatykę na Uniwersytecie Zielonogórskim, a następnie pracowała w drogerii. Pracowała także w sądzie rejonowym w Zielonej Górze jako protokolantka. Równolegle rozpoczęła studia na wydziale socjologii Uniwersytetu Zielonogórskiego, będąc studentką tej uczelni przez 2 lata.

Od stycznia 2010 jest ambasadorem dobrej woli UNICEF. W marcu 2010 otrzymała nominację do nagrody Viva! Najpiękniejsi w kategorii Najpiękniejsza Polka, natomiast w lutym 2013 – nominację do nagrody Wiktory 2012 w kategorii Aktor telewizyjny.

Jest wegetarianką. Z pierwszego małżeństwa, ze scenarzystą Michałem Marcem, ma córkę Wandę.

W 2014 roku urodziła drugą córkę, Helenę.

 

Filmografia

  • 1997: Klan − pielęgniarka w „El-Medzie”
  • 2001: Rodzina zastępcza − spikerka (odc. 90)
  • 2001–2004: Lokatorzy − wyznawca religii Ramy Mageesha (odc. 55); Małgosia (odc. 203)
  • 2002–2009: Samo Życie − Julita Korzeniewska
  • 2003: Toaleta nieczynna
  • 2003: Bao-Bab, czyli zielono mi − „Moro”
  • 2003: Pornografia − gospodyni salonu przy ul. Kruczej
  • 2003: Siedem przystanków na drodze do raju − Roksana
  • 2004: Niedosyt − Ania
  • 2004–2005: Oficer − nadkomisarz Aldona Ginko
  • 2004: Stacyjka − dziewczyna w „Łodzi marzeń” (odc. 3); Jola uczestniczka castingu (odc. 7 i 11)
  • 2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście − reżyserka Basia (odc. 9, seria III)
  • 2005: Lekarz drzew − Kaja
  • 2005: Podróż Niny − Teresa Goldman
  • 2005–2006: Wiedźmy − Dorota
  • 2006: Oficerowie − nadkomisarz Aldona Ginko-Ryś
  • 2006: Pod powierzchnią − Weronika
  • 2007: Ryś − Podłoga, dziennikarka Telewizji „Witraż”
  • 2008: Pitbull − Alicja (odc. 28)
  • 2008: Lejdis − Monia Kochanowska, Milionerka
  • 2008: Rozmowy nocą − Matylda
  • 2008−2009: Teraz albo nigdy! − Ela
  • 2008: Na dobre i na złe − siostra zakonna (odc. 326)
  • 2008: Trzeci oficer − prokurator Aldona Ginko-Ryś
  • 2008: Ojciec Mateusz − Iga Donat, żona Dariusza (odc. 9)
  • 2008: Czarny − Magda
  • 2009: Tylko miłość − Ewa
  • 2009: Niania − Gosia Sadowska (odc. 129)
  • 2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny − Kasia Sakowska
  • od 2009: Czas honoru − Wanda Ryszkowska
  • 2010–2011: Usta usta − Julia
  • 2010: Belcanto − Kasia
  • 2012–2014: Lekarze − Alicja Keller (Szymańska)
  • 2014: Pocztówki z Republiki Absurdu − matka w reklamie propagandowej

Polski dubbing

  • 2002: Mistrzowie kaijudo
  • 2003: Dziewczyny i miłość − Magda
  • 2006: Ruby Gloom − Makabra
  • 2007: Kizi Mizi − Mysz
  • 2007: Niezły kanał − Magda
  • 2008: Kung Fu Panda
  • 2008: Mass Effect − Komandor Shepard
  • 2008: Speed Racer − Minx
  • 2009: Planeta 51 − Neera
  • 2009: Potwory kontra Obcy
  • 2009: Najlepszy kontakt − Mao
  • 2009: Janosik. Prawdziwa historia − panna Maria
  • 2009: Janosik. Prawdziwa historia (TV) − panna Maria
  • 2010: Heavy Rain − Lauren Winter
  • 2013: Oz: Wielki i potężny − Evanora
  • 2014: Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz – Peggy Carter
  • 2015: Avengers: Czas Ultrona – Peggy Carter

3

 

 

Lucyna Malec     (przejdź do: Natalia Lesz  Magdalena Różczka)

malec1 malec2

Ukończyła PWST w Warszawie w 1989. Debiutowała drobnymi rolami w serialach telewizyjnych W labiryncieCzterdziestolatek 20 lat później (1993). W latach 90. grała niewiele, najczęściej w pojedynczych odcinkach sitcomów lub telenowel. W tym czasie dała się zapamiętać z komediowego epizodu nierozgarniętej aktorki w filmie Jacka Bromskiego Dzieci i ryby (1996).

Dużą popularność przyniósł jej udział w telewizyjnym widowisku kabaretowym Komiczny Odcinek Cykliczny (KOC), w którym partnerowała Grzegorzowi Wasowskiemu i Sławomirowi Szczęśniakowi. Jest również członkiem zespołu T-raperzy znad Wisły.

W latach 2004–2008 występowała w sitcomie Bulionerzy, w którym wcieliła się w postać Grażyny Nowikowej, zapracowanej matki, żony i gospodyni domowej. W tym samym roku zagrała zupełnie inną rolę – zazdrosnej żony Mariana Włosińskiego – w nagradzanym na międzynarodowych festiwalach Moim Nikiforze Krzysztofa Krauze. To była jej pierwsza duża rola filmowa. W 2006 dołączyła do obsady serialu Na Wspólnej, gdzie wciela się w rolę Danuty Zimińskiej. W latach 2010–2013 grała szefową pokojówek w serialu obyczajowym Hotel 52. Od 2015 gra mamę Maćka w serialu Przyjaciółki.

Od dwudziestu pięciu lat jest związana z warszawskim Teatrem Kwadrat. W 2013 na Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Prywatnych spektaklem „Grace i Gloria” razem ze Stanisławą Celińską zdobyła Nagrodę Publiczności i Nagrodę Jury w kategorii najlepszy spektakl.

Często użycza swojego głosu w filmach animowanych. Dubbingowała m.in. Betty Ruble w kreskówce Flintstonowie, Krowę w Krowie i Kurczaku, Noddy’ego w bajce o tym samym tytule i Kanarka Tweety’ego w Zwariowanych melodiach.

 

Filmografia

  • 1990: W labiryncie
  • 1993: Czterdziestolatek. 20 lat później (odc. 10)
  • 1995: Pułkownik Kwiatkowski
  • 1996: Dzieci i ryby − aktorka występująca w reklamie proszku do prania
  • 1998: Ekstradycja 3 − sekretarka Sawki (odc. 10)
  • 2000: Twarze i maski − Bożena, kochanka Kopicy (odc. 1 i 2)
  • 2000: Graczykowie (odc. 25)
  • 2001: Tam i z powrotem − sekretarka pułkownika Lesienia
  • 2001: Na dobre i na złe − Kozłowska, matka Marcina (odc. 89)
  • 2001: Myszka Walewska − Maria Walewska, mama Myszki
  • 2001: Miodowe lata − Zosia (odc. 70)
  • 2002–2010: Samo Życie − Aleksandra, lekarz weterynarii
  • 2004–2005: Pensjonat pod Różą − Grażyna Adamska, żona Sławka
  • 2004: Mój Nikifor − Hanna Włosińska
  • 2004: Camera Café − Weronika, żona Jacka (odc. 68)
  • 2004–2006: Bulionerzy − Grażyna Nowik
  • od 2006: Na Wspólnej − Danuta Zimińska
  • 2008: Doręczyciel − Marysia Sawicka
  • 2008–2009: Czas honoru − Jelonkowa
  • 2009: Ojciec Mateusz − Monika Bulzacka (odc. 12)
  • 2010–2013: Hotel 52 − Lucyna Karolak, szefowa pokojówek
  • 2011: Święta krowa − Izabela, zona Bogdana
  • od 2015: Przyjaciółki − Basia, matka Maćka

Polski dubbing

  • 1940–2005: Tom i Jerry – Kaczuszka
  • 1960–1966: Człowiek zwany Flintstonem – Betty Rubble
  • 1966: Flintstonowie – Betty Rubble
  • 1976: Dwanaście prac Asteriksa – jedna z plotkujących urzędniczek Domu Który Czyni Szalonym
  • 1977–1980: Kapitan Grotman i Aniołkolatki – Taffie Dare
  • 1978: Był sobie człowiek
    • Księżniczka I (odc. 9),
    • Chłopiec, któremu uciekł prosiak (odc. 10),
    • Jeden z chłopców, który spalił rzeczy (odc. 14),
    • Przeciwniczka Robespierre’a (odc. 22)
  • 1979: Królik Bugs i Struś Pędziwiatr: Szalony pościg – Kotka
  • 1980: Dwanaście miesięcy
  • 1981: Królik Bugs: Rycerski rycerz Bugs – Tweety
  • 1982: Królik Bugs: 1001 króliczych opowiastek – Tweety
  • 1983: Kaczor Daffy: Fantastyczna Wyspa – Tweety
  • 1983: Kaczor Donald przedstawia – Zyzio
  • 1983: Miki i Donald przedstawiają Goofy’ego sportowca – Zyzio
  • 1985: 13 demonów Scooby Doo – Flim Flam
  • 1987–1990: Kacze opowieści – Hyzio, Dyzio i Zyzio
  • 1987: Dzielny mały Toster – Toster
  • 1987: Dennis Rozrabiaka – Dennis Mitchell
  • 1987: Jetsonowie spotykają Flintstonów – Betty Rubble
  • 1988–1993: Hrabia Kaczula
  • 1988: Scooby Doo: Szkoła Upiorów − Cybella, wampirzyca
  • 1988: Mój sąsiad Totoro − Satsuki Kusakabe
  • 1990–1993: Przygody Animków − Elmirka Duff
  • 1990–1993: Zwariowane melodie − Tweety; Jastrząbek Henry
  • 1991–1993: Powrót do przyszłości – Jules Brown
  • 1991–1993: Rupert
  • 1992: Przygody Animków: Wakacyjne szaleństwo – Elmira Duff
  • 1992: Shin-chan – Max
  • 1992–1993: Rodzina Addamsów – NJ
  • 1993: Yabba Dabba Do! – Betty Rubble
  • 1993–1994: Droopy, superdetektyw
    • Matronna (odc. 1),
    • Gwendola (odc. 2),
    • Kasia (odc. 12)
  • 1993–1995: Dinusie – Franklin
  • 1994: Opowieść Wigilijna Flintstonów – Betty Rubble
  • 1994: Calineczka
  • 1994–1996: Iron Man: Obrońca dobra – Elastika (odc. 3)
  • 1994: Bodzio – mały helikopter
  • 1995–1998: Pinky i Mózg
    • Elmira (odc. 66-78),
    • śpiew piosenki (odc. 66-78)
  • 1995–1998: Timon i Pumba – Aligator Pumba Junior
  • 1995–1998: Sylwester i Tweety na tropie – Tweety
  • 1995: Goofy na wakacjach – Stacey
  • 1996: Kosmiczny mecz
    • kanarek Tweety
    • jeden z kosmitów w wersji mikro
  • 1996–2003: Laboratorium Dextera – Mandark (odcinki 1-26)
  • 1996–1998: Mała księga dżungli – Hathi
  • 1996–1997: Kacza paczka – Zyzio
  • 1997–1999: Krowa i Kurczak – Krowa
  • 1997–1998: 101 dalmatyńczyków
  • 1998: Papirus – Tiya, Księżniczka złodziei
  • 1999: Mickey: Bajkowe święta – Zyzio
  • 1999–2001: Batman przyszłości
  • 1999–2000: Mysz aniołek – Petunia
  • 1999–2000: Jam Łasica – Krowa
  • 1999–2003: Smyki – Bella
  • 1999: Flubber – Weeba
  • 2000–2006: Hamtaro – wielkie przygody małych chomików – Kama
  • 2000: Łatek – Łatek
  • 2000: Przygody Kuby Guzika – Kuba Guzik
  • 2000: Tweety – wielka podróż – Tweety
  • 2000: Tego już za wiele – Lynette Hansen
  • 2001: Digimony – Matt (większość odcinków)
  • 2001–2004: Samuraj Jack – Dzieciak (odc. 13)
  • 2001–2002: Jak dwie krople wody – Macy Carlson
  • 2001: Noddy – Noddy
  • 2001–2002: Power Rangers Time Force – Jen / Różowy Time Force Rangers
  • 2001-2002: Cubix – Chip
  • 2002: Smocze wzgórze – Elfy
  • 2002–2005: Co nowego u Scooby’ego?
  • 2002: Cyberłowcy – Jackie
  • 2002–2008: Kryptonim: Klan na drzewie – Numer 86 (seria druga)
  • 2003: Świątynia pierwotnego zła
  • 2003: Gorky Zero: Fabryka Niewolników – Instruktorka w „Wirtualnym treningu”
  • 2004: Legenda telewizji – Veronica Corningstone
  • 2004: Thunderbirds – Transom
  • 2004: Przetrwać święta – Alicia Valco
  • 2004–2007: Leniuchowo – Ziggy
  • 2004–2006: Brenda i pan Whiskers – Margo
  • 2004: Opowieści z Kręciołkowa
  • 2004: Koszmarny Karolek − Damianek
  • 2004: Świnka Peppa – Świnka Mama
  • 2004: Mickey: Bardziej bajkowe święta − Hyzio, Zyzio i Dyzio
  • 2005: Przygoda Noddy’ego na wyspie – Noddy
  • 2005: Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster
    • Goo,
    • Twórczyni Nemesis,
    • inne
  • 2005–2008: Ben 10
    • Koledzy ze szkoły (odc. 47),
    • Cooper (odc. 48-49)
  • 2005: Zebra z klasą
  • 2005: Mali Einsteini – Zuzia
  • 2005: Harcerz Lazlo – Ignacy
  • 2006: Magiczna kostka – Elfy
  • 2006: Noc w muzeum – Rebecca
  • 2006: Dolina Koni – Scarlett; Pepper
  • 2006: Bali – Bali
  • 2006: Magiczne przygody misia Ruperta – Bill Borsuk
  • 2006: IMP – Lumen
  • 2006: Zawiadowca Ernie – Millie
  • 2006: Śniegusie – Michaś; Nikuś
  • 2006: Monster Warriors – Tabby
  • 2006: Ruby Gloom – Boo Boo
  • 2007: Przygody Sary Jane – Chrissie
  • 2007: Zagroda według Otisa – Bessy
  • 2007: Pradawny ląd – Rubi
  • 2007: Co gryzie Jimmy’ego? (serial) – Muriel J. Fairplay (odc. 1)
  • 2008: Garfield – Arlene
  • 2009: O, kurczę! – Pani Banfield
  • 2010: Brat zastępowy – Diana Tracey
  • 2010: The Looney Tunes Show – Tweety; kobieta na aukcji
  • 2011: Level Up – Barbara, mama Dantego
  • 2011: Benek rozrabiaka
  • 2011: Tom i Jerry: Czarnoksiężnik z krainy Oz
  • 2011: Pan Popper i jego pingwiny – Amanda
  • 2011: Monster High – Abbey Bominable
  • 2012: Niesamowity Spider-Man – Helen Stacy
  • 2012: Bunt FM – Delilah