29 lipca urodzili się: Martina McBride…

29 lipca urodzili się: Martina McBride…

opublikowane w Codziennik, Najnowsze Wpisy | 0

Martina McBride (właściwie Martina Mariea Schiff, ur. 29 lipca 1966 w Sharon, Kansas) – amerykańska piosenkarkacountry.

Wendy Kilbourne Read (ur. 29 lipca 1964 roku w Los Angeles, w stanie Kalifornia) – amerykańska aktorka telewizyjna.

Michał Sitarski (ur. 29 lipca 1977 roku we Wrocławiu) – polski aktor.


1

 

 

Martina McBride     (przejdź do: Wendy Kilbourne Read  Michał Sitarski)

mcbride2

Dyskografia

  • 1992: The Time Has Come
  • 1993: The Way That I Am
  • 1995: Wild Angels
  • 1997: Evolution
  • 1998: White Christmas
  • 1999: Emotion
  • 2003: Martina
  • 2005: Timeless
  • 2007: Waking Up Laughing
  • 2009: Shine
  • 2011: Eleven
  • 2014: Everlasting

2

 

 

Wendy Kilbourne Read     (przejdź do: Martina McBride  Michał Sitarski)

wendy1 wendy2

Swoją przygodę na małym ekranie rozpoczęła od gościnnego występu w operze mydlanej ABC Dynastia (Dynasty, 1982). Stała się rozpoznawalna jako Constance Flynn Hazard w miniserialu ABC Północ-Południe (North and South, 1985) i dwóch sequelach – z 1986 i 1994 roku.

W 1988 roku wyszła za mąż za aktora Jamesa Reada, którego poznała w maju 1983 roku na planie Północ-Południe, gdzie grali małżeństwo. W 1996 roku urodziła martwe dziecko. W 1998 roku zamieszkali w Santa Barbara, w stanie Kalifornia. Mają dwoje dzieci – syna Jacksona (ur. 1991) i córkę Sydney (ur. 1995).

W 1996 roku porzuciła aktorstwo i zapisała się na studia prawnicze. Następnie podjęła pracę adwokata dla fundacji The Children’s Project. Dzięki jej zaangażowaniu powstała szkoła dla dzieci z rodzin zastępczych.

 

Filmy TV

  • 1990: Revealing Evidence: Stalking the Honolulu Strangler jako Alyce Hewitt
  • 1986: Kondor (Condor) jako Lisa Hampton
  • 1984: Nienasycony (Calendar Girl Murders) jako Heather English

Seriale

  • 1996: The Cape jako Caitlin Grayson
  • 1994: Niebo i piekło: Północ – Południe III (Heaven & Hell: North & South, Book III) jako Constance Hazard
  • 1988-90: Midnight Caller jako Devon King
  • 1987: Nothing in Common jako Jacqueline North
  • 1986: Napisała: morderstwo (Murder, She Wrote) jako Susan Ainsley
  • 1986: Północ – Południe II (North and South, Book II) jako Constance Flynn Hazard
  • 1986: Hotel jako Mary
  • 1985: Północ-Południe (North and South) jako Constance Flynn Hazard
  • 1984: Drużyna A (The A-Team) jako Nicole ‚Nikki’ Monroe
  • 1984: Riptide jako Delgado
  • 1984: Niebezpieczne ujęcia (Cover-Up) jako Karin Barton
  • 1984: Matt Houston jako Joyce
  • 1984: Nieustraszony (Knight Rider) jako Lauren Janes
  • 1983: Matt Houston jako Joyce
  • 1982: Dynastia (Dynasty) jako Debbie

3

 

 

Michał Sitarski     (przejdź do: Martina McBride  Wendy Kilbourne Read)

sitarski1 sitarski2

W 2003 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie. Przed rozpoczęciem nauki w Krakowie studiował na Zamiejscowym Wydziale Lalkarskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu.

Za rolę Moliera w przedstawieniu „4 razy Molier” w przedstawieniu dyplomowym otrzymał wyróżnienie na Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi.

W latach 1993-1996 brał udział w programie dla młodzieży w telewizji Polsat, Pamiętnik nastolatki.

Jako aktor zawodowy wystąpił w jednym z odcinków serialu Na dobre i na złe. W latach 2005-2008 roku grał rolę Konrada Kopczyńskiego w serialu Egzamin z życia. Jest członkiem zespołu Teatru Powszechnego w Warszawie od roku 2006, z którym gościnnie związany był od 2004 roku. Użyczył głosu Rozumowi w reklamach TP S.A..

Aktor jest żonaty i ma córkę.

 

Filmografia

  • 2003-2010: Na Wspólnej – Rysiek
  • 2003: Na dobre i na złe – Gniewosz (odc. 146)
  • 2005-2008: Egzamin z życia – Konrad Kopczyński
  • 2008: Londyńczycy – dziennikarz radiowy Tomasz Skowronek (odc. 9 i 10)
  • 2009: Przystań – Paweł Rydlik
  • 2009: Przeznaczenie – Chudzik (odc. 7)
  • 2009: Moja nowa droga – Piotr
  • 2010: Ojciec Mateusz – Olgierd, pracownik Adrianny Grabek (odc. 62)
  • 2011: Wiadomości z drugiej ręki – Jacek Makowski
  • 2011: Instynkt – Adam, ksiądz egzorcysta (odc. 4)
  • 2012: Wszystko przed nami – Mirek (odc. 29, 32-34)
  • 2013: Komisarz Alex – Stefan Gruber (odc. 31)
  • 2013: Ojciec Mateusz
  • 2014: Lekarze – Arczyński (odc. 42)
  • 2014: Sama słodycz – „Myszka” (odc. 7, 8 i 10)
  • 2014: Czas honoru. Powstanie – Hans Schumacher (odc. 11 i 12)

Dubbing

  • 1989: Miś Paddington
  • 2002: Balto II: Wilcza wyprawa – Yak
  • 2008: Stacyjkowo – Pielęgniarz Dawid
  • 2009: Animalia
  • 2009: Scooby Doo i miecz samuraja
  • 2010: Psy i koty: Odwet Kitty
  • 2010: Bestia z Wolfsberga – Taksówkarz
  • 2010: Transformers: Prime
    • Żołnierz M.E.C.H.
    • Generał Bryce
    • Żołnierz Decepticon
  • 2010: Małe królestwo Bena i Holly
  • 2010: Fanboy i Chum Chum – Lenny
  • 2010: Różowa Pantera i przyjaciele
  • 2010: Balto III: Wicher zmian
  • 2011: Generator Rex – Van Kleiss
  • 2011: Klub Winx – Mroczny Feniks
  • 2011: Magiczna podróż do Afryki – Lew
  • 2011: Delfin Plum – Wódz